U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Mám sklep zcela nevinný
Kategorie: Volný čas | Autor: JUDr. František Krameš
Když jsem před několika lety – po svém chalupářském předchůdci – úspěšně dokončil jeho 52 let trvající a často přerušovaný boj s pískovcovou skálou a dobudoval sklípek, napadla mě myšlenka vinaření. Víno však k Čechům zas tak nepatří. Je pravdou, že jako národ trpíme zvláštním symptomem, zvaným všeználkovství. Všechno známe, všude jsme byli, vše jsme již nejméně jedenkrát konali a od všeho máme klíče. Protože i v Lužických horách při hranicích platí císaři i Bohu, co jejich jest, konstatuji: pouze k Moravě má víno patřit, Čech jen s pivem má se bratřit.Z pískovcových kvádrů klenutý sklep o ploše 6 x 3 m a výšce 1,9 m s bočně horizontálním větráním se po několika letech zkoušek stal úložištěm několika přírodních i vyrobených produktů. Nad zemí asi do čtvrtiny jeho výše se přes zimu daří vodou ředitelným chemikáliím. Ani proslulý krutý lužický mráz, zvaný “Krůt”, ničemu neublíží. Zhruba ve druhé čtvrtině prostoru vydrží ovoce se stopkami nahoru a vlastní produkce brambor. S obojím neházíme jako doma s nádobím, pouze opatrně manipulujeme. Do čtvrté čtvrtiny jsem přesunul kompoty, džemy, marmelády a další výrobky mojí ženy.Zhruba třetí čtvrtina výše prostoru je nejzajímavější. Zde se nádherně vyvíjejí, byť v malém množství, švestkovité koky barvy slonové kosti, což jsou inkubátory užitečného a mnou tolik obdivovaného pavouka, který se v teplotních rozdílech spolehlivě vyzná. V této výšce, tj. asi 100 – 140 cm nad zemí, je ideální prostor pro jakékoliv lahvové pivo, uložené obdobně jako víno naležato. Z mnoha důvodů zdraví prospěšný obsah tak vyzraje a vydrží lépe, než nad malou základnou dna nastojato. Takto dochází ke kýženému hrudkovitému orosení. Odpovědně prohlašuji: kam se teplotně hrabe “sedmý schod”.Rozhodně nejsem pivař, i to víno důvodně vytrpím, ale po práci takto ošetřený “lahváč” ideálně teče. Český chalupář zásadně pije pivo z lahve, protože tak je ho 2x více než z půllitru. Ostatně mezi pod míru točeným za 14,90 a neošizenou lahví za 7,40 je také rozdíl.Je nepochybné, že my dlouholetí chalupáři nemusíme znát všechno a nemuseli jsme být všude. Ponechme tedy Sochu svobody Americe, pizzu Italům a odborné ošetřování vína tam, kam patří, to je našemu moravskému dvojčeti.