U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Kuchařka tentokrát jinak
Kategorie: Volný čas | Autor: FOTO ARCHIV
Ani lexikon, ani umělecká publikace, ale kuchařka pro kuchyň plnou hladových přátel i pro osamělého trosečníka. Tak jev úvodu charakterizována vtipně napsaná kniha, která kromě 100 oblíbených jídel a základních receptů uvádí i know-how nakupování a vaření, což uvítají nejenom začínající kuchařky. Basic cooking od Sabiny Sälzerové a Sebastiana Dickhauta vydalo nakladatelství IKAR a koupíte ji za 269 Kč. A tady je stručně jeden recept na vyzkoušení: Kuchařka tentokrát jinak
Ryba v solném plášti
1 velký lososovitý pstruh či 2 menší (asi 1200 g), svazek různých čerstvých bylinek (např. petrželka, bazalka, kopr), 2 bílky, 75 g másla, 1 – 2 citrony, mletý pepř, 2,5 kg soli
Do vykuchané a osušené ryby vložíme bylinky a okraje břicha přes sebe pevně přeložíme. Sůl vsypeme do mísy, přidáme bílky, asi 200 ml studené vody a rozmícháme. Pekáč nebo ohnivzdornou mísu naplníme do výše 2 cm solnou hmotou, doprostřed položíme rybu, tlustě ji oplácáme zbylým solným těstem a dobře přitiskneme. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby, nastavíme na 225 °C s cirkulací vzduchu a pečeme asi 30 minut. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka (přískřípneme do nich vařečku) a ještě necháme 10 minut. Pak kladívkem opatrně oklepeme tvrdou solnou krustu a rybu vyjmeme. Ztvrdlá kůže se nejí. Každý si rybu dochutí podle svého: rozpuštěným máslem, citronem nebo mletým pepřem. Příloha: brambory, listový salát, suché bílé víno. Ryba si v solném krunýři uchová svou vynikající jemnou chuť – tento postup se ale vyplatí u opravdu čerstvé ryby.