U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Rychlení konvalinek
Kategorie: Zahrada | Autor: ing. Ivan Dvořák, FOTO ING. ZDENĚK PRCHLÍK
Bílé zvonky konvalinek byly před rokem 1990 v zimním období na květinářském trhu úzkým profilem, dnes se však rychlené konvalinky běžně dovážejí. Pokud je máte na zahradě, můžete si je dokonce ještě teď sami přirychlit. Na rychlení se hodí jen nejsilnější pupeny (puky), v nichž je založený květ. Ostatní (jednoleté a dvouleté), které vypadají spíše jako pýr, zasadíme do živné půdy a můžeme je rychlit příště. Vývoj květních pupenů totiž trvá 2 – 3 roky.Pro vlastní rychlení založíme puky se zkrácenými kořeny na 3 cm do bedýnky a zcela je zakryjeme hoblinami. Bedýnku uložíme do chladného sklepa nebo pařeniště, které nezamrzá. Při rychlení potřebují konvalinky teplotu 20 – 25 °C a vysokou vzdušnou vlhkost. Proto je čtyři týdny před plánovaným rozkvětem přeneseme do bytu (pod mikrotenem budou mít požadovanou vlhkost), nebo do teplého skleníku. Zpočátku je rychlíme ve tmě. Chceme-li si vypěstovat konvalinky s dlouhým květním stonkem, odkrýváme je později, pokud nám na jeho délce příliš nezáleží, můžeme odkrýt hned, jak vyraší základ květu. Rychlíme-li pro vánoční stůl, musíme nejprve konvalinky na 12 až 14 hodin namočit do vody teplé 32 °C. Pro pozdější rychlení to není třeba. Puky uložené při teplotě 0 °C můžeme rychlit prakticky kdykoli po celý rok. Jen v době od dubna musíme odstranit tvořící se list, jinak nebude mít květenství sílu pro růst.