Zdravé a lehké pomazánky
O Vánocích a na Silvestra jsme asi trochu hřešili, teď bychom se měli vrátit k vyváženému a zdravému stravování. K svačině nebo studené večeři můžeme připravit různé pomazánky, jejichž základ bude tvořit tvaroh, sýry či zelenina. Tuku použijeme co nejméně, raději kvalitní rostlinný. Na pečivu pak přizdobíme kouskem zeleniny nebo čerstvými bylinkami.
2 balení zralých tvarůžků
3 lžíce rostlinného tuku Flora Gold
1 lžíce hořčice
1 jarní cibulka
špetka soli a pepře
mletá paprika
Energetická hodnota na porci: 508 KJ = 121 kcal
Ponorným mixerem rozmixujeme tvarůžky na kaši. Přidáme rostlinný tuk, hořčici, pepř a případně lehce osolíme. Dobře promícháme. Nakonec zamícháme na jemno nasekanou cibulku. Namažeme na celozrnné pečivo a doplníme zeleninou, případně posypeme červenou paprikou.
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
„Tvarůžky jsou, jako jediný sýr, vyrobeny z nízkotučného mléka. Z tohoto důvodu se výborně hodí i při redukční dietě nebo při stravování s nižším obsahem tuků.“
1 plechovka uvařené cizrny (cca 400 g) i s nálevem
3 lžíce rostlinného tuku Flora Gold
šťáva z půlky limety
1 cibule
stroužek česneku
sůl, pepř
sekaná pažitka
Energetická hodnota na porci: 638 KJ = 153 kcal
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na rostlinném tuku, až zesklovatí. Do mixeru dáme cizrnu, orestovanou cibulku i s tukem, limetovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a špetku soli a důkladně rozmixujeme na jemnou pastu. Pokud je pomazánka příliš tuhá, přidáme trochu nálevu z cizrny. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem a nakonec vmícháme sekanou pažitku.
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
„Cizrna je stále v dnešní době pro většinu lidí neznámá, přestože jde o jednu z nejlepších lehce stravitelných luštěnin s vysokým obsahem vápníku, hořčíku a fosforu. Obsahuje kromě složených sacharidů i bílkoviny, které jsou podstatnou a důležitou součástí pestré vyvážené stravy. Pro milovníky kuchyně, kteří si cizrnu chtějí připravit, doporučuji nechat ji namočenou ve vodě v pokojové teplotě minimálně 8 hodin, ideálně 1 až 2 dny.“
Celerová pomazánka s nivou (4 porce)
3 lžíce rostlinného tuku Flora Gold
200 g celeru
1 menší cibule
200 g nivy
lžíce světlé sójové omáčky
sůl, pepř
hrst sekané pažitky
Energetická hodnota na porci: 1 047 KJ = 250 kcal
Oloupaný celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm, cibuli na jemno. V rendlíku rozpustíme tuk, cibulku necháme zesklovatět, přidáme celer, lehce osolíme a opepříme a pomalu pod poklicí dusíme do měkka a až se odpaří veškerá tekutina. Necháme vychladit a rozmixujeme na kaši. Ochutíme sójovou omáčkou a přidáme na jemno nastrouhanou nivu a nasekanou pažitku.
Rozmarýnová pomazánka (4 porce)
120 g rostlinného tuku Flora Gold
10 ks sušených rajčat
120 g kozího sýru (pevný, nikoliv roztíratelný)
1 lžíce nasekaného rozmarýnu
špetka soli a pepře dle chuti
Energetická hodnota na porci: 1300 KJ = 311 kcal
Rajčata namočíme na 10 minut do teplé vody, aby změkla. Poté nakrájíme na jemno. Rostlinný tuk a kozí sýr společně utřeme, přidáme sušená rajčata a na jemno nasekaný rozmarýn. V případě potřeby dochutíme jemně solí a pepřem (pozor – se solí opatrně, kozí sýr je velmi aromatický a slaný sám o sobě).
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
„Kozí sýr je vhodný pro lidi trpící alergií na kravské mléko. Kozí sýr je svým obsahem vápníku, hořčíku a vitamínů A, B12 a C a železa řazen mezi nejkvalitnější sýry. Svojí výraznou chutí avšak nemusí každému zachutnat.”
120 g rostlinného tuku Flora Gold
60 g žervé
1 lžička citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce petrželky
1 lžíce kopru
sůl a pepř dle chuti
Energetická hodnota na jednu porci: 976 KJ = 233 kcal
(Pro nižší energetickou hodnotu použijeme větší množství žervé a méně tuku.)
Rostlinný tuk promícháme se žervé, citronovou kůrou a citronovou šťávou. Přidáme na jemno nasekanou petrželku a kopr, dochutíme špetkou soli a pepře dle chuti a nakonec dobře promícháme.
Tip fitness odborníka Ing. Martina Hrazdila:
„Kopr obsahuje vitamíny a minerální látky, které jsou pro naše tělo velmi důležité, proto je kopr jako ochucovadlo různých pomazánek i řady jiných pokrmů vhodnou součástí pestré vyvážené stravy. Snažte se vyjít ze svého stereotypu a občas zařadit do jídelníčku i potraviny, které jste tam doposud neměli.“
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM