U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Rakytník řešetlákový
Kategorie: Vaříme | Autor: Filip Jenč a Iva Tvrzová
(Hyppophae rhamnoides)
Byliny pro lékárnu i kuchyni
Je to trnitý keř až 2 metry vysoký, s úzkými zelenostříbřitými listy. Na jaře kvete nenápadnými květy, koncem léta se obsype spoustou žlutých až tmavě oranžových drobných plodů oválného tvaru. Rakytník je rozšířený v Evropě, roste na Kavkaze i ve Střední Asii, u nás ho najdeme na suchých kamenitých i vlhčích půdách, kde vytváří souvislé porosty. Často byl vysazován i v parcích. Keř se může dožít až sta let. Rakytník má využití v lékařství i v kuchyni. Plody mají nakyslou chuť a voní po ananasu. Obsahují mimořádné množství vitaminů: A (1 g ovoce = denní dávka potřebná pro dospělého člověka), B (B1, B2), C (velmi mnoho), E, F, P, dále organické kyseliny, cukry, třísloviny, silice, rutin, draslík, železo, mangan. Semena obsahují cenný olej. Sbírá se: plody (na počátku zrání, v srpnu a v září, kdy jsou slabě vybarvené a dosud tvrdé), semena. LÉČIVKA: Plody mají vysoce léčebné a protiinfekční účinky. Používají se při chronických infekčních onemocněních, hypovitaminóze, ovlivňují peristaltiku střev, podporují chuť k jídlu, působí na žaludeční choroby. Čerstvá šťáva z plodů je posilujícím prostředkem v rekonvalescenci, při snížené odolnosti organizmu, při nachlazení (používá se 10 – 15 g šťávy denně). Olej ze semen má extrémně hojivé vlastnosti, proto se používá na spáleniny, špatně zahojené jizvy, nehojící se rány, proleženiny, při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, při krvácení do střev a jejich zánětech, při chronickém zánětu mandlí. Užívá se 3x denně po 1 g. Zevně se aplikuje v gynekologii při zánětech vnějších rodidel a výtocích a také k léčení zánětu okostice. V KUCHYNI: Z plodů se připravují kompoty, džemy, marmelády, džusy, sirupy, likéry, čaj, čerstvé i sušené se přidávají do omáček ke zvěřině a rožněným masům. Šťáva z čerstvých plodů, smíchaná s vodou a cukrem, osvěžuje a odstraňuje únavu, podobné účinky má i čaj. Šťáva rakytníku nahradí citronovou šťávu. JINÉ: výroba aromatických přísad do potravin, nápojů a likérů.
______________________
Džem: 1 kg plodů vložíme do nádoby (nejlépe z varného skla), podlijeme trochou vody a vaříme do měkka. Postupně přidáme 800 g cukru a 1 balíček petózy. Vaříme do zhoustnutí. Pak naplníme skleničky, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sirup: 1 kg šťávy, vymačkané z plodů, zahřejeme na 75 °C. Postupně do ní přisypeme 1 kg cukru a stále mícháme, až se cukr rozpustí. Horký sirup nalijeme do lahví a uzavřeme zátkou.
Kompot: Nálev si připravíme z 1 l vody, 700 g cukru a 3 g kyseliny citronové. Plody ve sklenicích zalijeme a sterilujeme 15 minut při 90 °C.