U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Volný čas | Autor: Zdeněk Hrabica
s kuchařem a novinářem Miki Prusákem
Mikuláš Prusák, ač Slovák z Trenčínska, působil v mnoha pražských redakcích: v týdeníku Mladý svět, v Československé televizi, v Hospodářských novinách. Vyniká ale i v chalupářské gastronomii. Všichni jeho kamarádi vědí, že Mikiho slovenský kotlíkový guláš patří k největším pochoutkám, jaké v životě ochutnali. Nejlepší je ten, který připravuje na chalupě na zahradě, ve společnosti přátel – a nesmí u toho chybět pravá slovenská borovička, slivovice nebo pivo.
Slovenský kotlíkový guláš Mikuláš
4 kg vepřového ramínka s kůží, 4 kg hovězího krku, 2,5 kg – 3 kg cibule, 300 g vepřového sádla na škvaření, 2 paličky česneku, 2 rajčata, čerstvá zelená paprika, žampiony nebo hrst sušených hub, brambory, špetka černého pepře, lžíce sladké aromatické papriky, sůl
Všechny potraviny kromě masa a brambor si rozdělíme na poloviny. Vepřové maso a hovězí totiž připravujeme každé zvlášť. Nejprve v kotlíku vyškvaříme syrové sádlo, na něj dáme cibuli a 5 stroužků na plátky nakrájeného česneku a vše orestujeme. Přidáme koření (papriku, pepř, sůl), na kousky nakrájené hovězí maso, které orestujeme a na mírném ohni dusíme do poloměkka. Pak doplníme předvařenými houbami, nakrájenou paprikou, rajčaty. Stejně, ale v jiném kotlíku, postupujeme s vepřovým ramínkem, k němuž ještě přidáme brambory. Po uvaření smícháme oba guláše dohromady. Jako přílohu podáváme dalamánek nebo černý chléb.
FOTO ZDENĚK HRABIC