Silvestrovské pohoštění
Vánoce během několika dní skončí a je čas chystat silvestrovské pohoštění. Klasické chlebíčky se šunkou a vajíčkem už mnoho lidí neláká, v moderní kuchyni se spíše připravují drobné jednohubky neboli kanapky či chuťovky. Vypadají lákavěji a tím, že jsou menší, můžeme ochutnat více druhů. Dají se také připravit zdravěji než chlebíčky s horou tučného salátu.
Chlebíčky s lososem a brusinkami
4 porce (2 chlebíčky na porci)
2 plátky tmavého chleba
50 g uzeného lososa vcelku
2 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
brusinky
zelená nať z jarní cibulky na ozdobu
Z chleba vykrojíme kolečka, ozdobnou trubičkou nastříkáme majonézu, dáme kostičku lososa, několik kuliček brusinek a ozdobíme zešikma nakrájenou cibulovou natí.
Kanapky s bresaolou
4 porce (2 chlebíčky na porci)
8 celozrnných krekrů ve tvaru trojúhelníčků
4 kolečka bresaoly
2 lžíce paprikové pasty Ajvar
2 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
snítka čerstvého tymiánu
Na střed každého krekru položíme noček z Ajvaru, na něj noček z majonézy, naaranžujeme bresaolu a ozdobíme snítkou tymiánu.
Polentové dortíky
4 porce (2 dortíky na porci)
150 g kukuřičné polenty
500 ml zeleninového vývaru
50 g parmazánu
sůl
8 malých růžiček brokolice
1 marinovaný sleď
několik kuliček červeného pepře na ozdobu
2 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
Vývar přivedeme k varu, vsypeme polentu a 5 minut za stálého míchání vaříme, až vznikne hustá kaše. Osolíme, ochutíme parmazánem a dáme do chlebíčkové formy o hraně cca 4 x4 cm. Formu jsme před plněním vyložili potravinovou folií. Necháme vychladit. Poté odkrajujeme cca 1,5 cm silné plátky, které nasuchu opečeme na nepřilnavé pánvi.
Ozdobíme nočkem majonézy, kostičkou ryby a krátce povařenou brokolicí. Posypeme drceným červeným pepřem.
Pita chleba kanapky
4 porce (2 jednohubky na porci)
2 pita chleby
4 ks cherry rajčátek
1 lžíce oleje
2 lžíce majonézy Hellmann´s Delikátní
2 lžíce bazalkového pesta
piniové oříšky a mák na ozdobu
Chleba nakrájíme na kostičky o hraně cca 4 x 4 cm. Na sucho necháme opéct na pánvi. Rajčátka rozkrojíme na poloviny a opečeme na pánvi s olejem (rozkrojenou plochu položíme na pánev). Na čtverečky chleba ozdobnou trubičkou nastříkáme majonézu, posypeme mákem, položíme cherry rajčátko, ozdobíme pestem a piniovým oříškem.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER