U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Byliny pro lékárnu i kuchyni
Kategorie: Volný čas | Autor: fit
BEZ ČERNÝ
(Sambucus nigra)
Bzinky, kozičky nebo také smrdinky, i tak byl zván černý bez, uznávaný jako léčivá rostlina už antickými lékaři. Stará moudrost praví: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Údajně pomáhá při 99 nemocích. Rozložitý keř či strom s talíři smetanově bílých květů, dozrávajících v drobné černé bezinky, roste na okrajích lesů, kolem cest, na rumištích. Květy a plody obsahují velké množství vitaminu C, silice, třísloviny, rutin, organické kyseliny, cukry a další látky, v kořenech a kůře jsou pryskyřice, třísloviny. Sbírá se: květy (květen a červen), dobře vyzrálé plody (září a říjen), méně listy, kůra a kořen. LÉČIVKA Využívají se všechny části. Čaj z květů snižuje horečku, napomáhá pocení, rozpouští hleny, má močopudné účinky, příznivě ovlivňuje cévní stěny. Šťáva z bezinek (dále zpracovaná jako sirup, likér, zavařenina) se užívá proti neuralgickým bolestem (ischias, revmatismus, bolesti páteře, zánět trojklanného nervu, migréna), je mírně projímavá, snižuje krevní tlak. Zlepšuje imunitu: užívat po lžičkách celou zimu. Čerstvé listy na tzv. suché zábaly na klouby při revmatismu. Kůra a kořen mají silné odvodňující a projímavé účinky. V KUCHYNI Využívá se květ a plody. Z květů se dělá limonáda, sirup, med (jako pampeliškový, viz 2/2002), smažený pokrm “kosmatice”, ochucují se jím octy a oleje. Z plodů (nekonzumovat syrové, odstranit pecičky!) se připravuje šťáva, sirup, víno, likér, rosol, marmeláda (ve směsi s jablky). KOSMETIKA Nálev z květů do koupele a na aknózní pleť, mast z listů na modřiny, omrzliny. JINÉ Pohlcuje výfukové plyny a prach, květy odpuzují mouchy, z listů postřik na mšice, listy a plody k barvení vlny a hedvábí.
Jarní čisticí kúra podle S. Kneippa: Pokrájíme 8 větších listů a necháme vzkypět v 1/2 l vody. Pijeme tři týdny ráno na lačno.
Kosmatice: Květy máčíme v těstě (vejce, mouka, mléko, sůl, lze přidat med nebo víno) a smažíme. Podáváme na slano (s bramborem a tatarkou) i na sladko (s cukrem a skořicí).
Sirup z květů: 20 neopraných květů louhujeme v 1 l převařené vody 1 den. Přecedíme, květy přes cedník vymačkáme. Přidáme 1,25 kg cukru a zahříváme asi 15 minut, až se cukr rozpustí (nevaříme). Přilijeme šťávu ze 3 citronů.
Šťáva (polotovar pro přípravu sirupu, vína, likéru, rosolu): 2 kg bezinek zakrytých vodou vaříme 15 minut, až pustí šťávu, přecedíme přes plátno a mírně vylisujeme.
Sirup z bezinek: Svaříme 1 l šťávy z bezinek, 1,5 kg cukru, 1/2 lžičky skořice, 2 hřebíčky. Pak přidáme šťávu
z 1 citronu.