Vánoční cukroví
Každá hospodyňka má své osvědčené recepty na vánoční cukroví, ale většina ráda vyzkouší i něco nového. Pár receptů vám nabízíme.
Vánoční cup cakes
(na 18 kusů):
150 g změklého rostlinného tuku Hera
500 g mouky
280 g moučkového cukru
1 polévková lžíce prášku do pečiva
špetka soli
3 velká vejce
100 ml mléka
50 ml vody
1 čajová lžička vanilkové tresti
Krém:
250 g změklého rostlinného tuku Hera
1 kg moučkového cukru
1 čajová lžička vanilkové tresti
mléko na zjemnění
cukrářské zdobení
červené a zelené potravinářské barvivo
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si košíčky nebo formu na muffiny. V míse smíchejte rostlinný tuk Hera se suchými přísadami. Poté přidejte vejce, mléko, vodu a vanilkovou tresť. Zpracujte ingredience do hladkého těsta. Připravte si košíčky a do každého vložte lžíci připraveného těsta. Pečte 10 – 15 minut.
Připravte krém: vyšlehejte rostlinný tuk Hera do krémové konzistence. Poté postupně přidávejte moučkový cukr tak, aby vám krém neztěžkl. Nakonec přidejte vanilkovou tresť a trochu mléka a vše vyšlehejte do hladké konzistence. Krém rozdělte do dvou misek a ty smíchejte s potravinářským barvivem. Větší množství se zeleným barvivem, menší s červeným. Pomocí cukrářské zdobičky zdobte cup cakes připraveným krémem. Nakonec posypte cukrářským zdobením a lehce červeným krémem. Takto připravené cup cakes dejte zatuhnout a nakonec vložte do ozdobných vánočních košíčků.
Party cheesecake
1 balení zázvorových nebo máslových sušenek
30 – 45 g změklého rostlinného tuku Hera
250 ml smetany
200 g smetanového sýra
385 g kondenzovaného mléka
125 ml citrónové šťávy
cukrářské ozdoby
prskavky
Rozdrobte a rozmixujte sušenky na jemné drobky. Vmíchejte do nich rozpuštěný rostlinný tuk Hera. Připravte si party sklenice, do kterých vložte 1 až 2 polévkové lžíce připravené směsi. Dejte zatuhnout do lednice. Mezi tím si připravte cheesecake. V míse šlehejte smetanu, smetanový sýr a kondenzované mléko, dokud nezačne houstnout. Přidejte citronovou šťávu a ještě jednou celé prošlehejte.
Připravenou směsí plňte sklenice se zatuhlým korpusem. Poté opět vložte dezert do lednice, nechte odpočívat nejméně čtyři hodiny. Před servírování dozdobte cukrářskými ozdobami a prskavkou.
Ořechové hvězdy
300 g pšeničné mouky
200 g rostlinného tuku Hera
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
200 g slazeného kondenzovaného mléka (může být i karamelové)
vlašské ořechy na ozdobu
1 vejce
vanilkový cukr
Předehřejte troubu na 180 °C. Prosátou mouku vysypte na vál, přidejte nakrájený rostlinný tuk Hera, cukr a nakonec vanilkový cukr. Pokud je těsto příliš suché, přidejte 1 vejce. Těsto zpracujte, pak zabalte do potravinové fólie a dejte odpočnout do lednice na asi hodinu.
Odpočaté těsto si rozdělte na několik kusů, rozválejte a vykrajujte formičkou ve tvaru hvězdy. Vykrojené hvězdičky vkládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme asi 20 minut. Pak cukroví potřete kondenzovaným mlékem nebo karamelovým kondenzovaným mlékem a do středu přilepte celé půlky vlašských ořechů.
Linecký koláč s ořechovou náplní
300 g mouky
150 g rostlinného tuku Hera
100 g moučkového cukru
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva
Ořechová náplň:
200 g třtinového cukru
30 ml vody
1 citron
1 lžíce medu
200 g vlašských ořechů
rum dle chuti
Předehřejte troubu na 180 °C. Na vál nasypte prosátou mouku a spojte ji s práškem do pečiva, rostlinným tukem Hera, cukrem a vejci. Vypracované těsto vložte do středně velké formy na pečení, na několika místech propíchejte vidličkou a pečte v troubě do zlatova.
V rendlíku smíchejte vodu s třtinovým cukrem a medem a přiveďte k varu. Přidejte drcené vlašské ořechy, citronovou kůru a šťávu z citronu, nakonec rum. Za stálého míchání krátce povařte. Když je koláč hotový, nalijte na něj připravenou nádivku a nechte vychladnout.
Zázvorové perníčky
(asi 40 perníčků)
1 pomeranč
100 g rostlinného tuku Hera
250 g třtinového cukru
250 ml javorového sirupu
2 vejce
20 g kořenicí směsi na perníčky (2 plné polévkové lžíce)
10 g mletého zázvoru (1 lžíce)
750 g hladké mouky + na poprášení
10 g kypřicího prášku (asi 2/3 pytlíku)
špetka soli
Ingredience na ozdobení:
pestrobarevné tubičky na zdobení a cukrová dekorace
Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte pomeranč v horké vodě. Na jemném struhadle nastrouhejte pomerančovou kůru do hrnce. Do hrnce k pomerančové kůře přidejte rostlinný tuk Hera, třtinový cukr a sirup. Směs zahřívejte, dokud se nerozpustí cukr. Poté nechte směs 10 minut vychladnout. Postupně přidávejte vejce, kořenicí směs, zázvor, špetku soli, mouku a kypřicí prášek. Vše pečlivě promíchejte, dokud nevznikne měkké těsto. To ještě pár minut hněťte v ruce, aby bylo kompaktní a nelepilo. Vypracujtee ho do tvaru koule a zabalte do potravinové fólie. Nechte odpočinout nejméně 2 hodiny (čím déle, tím lépe).
Pak si moukou poprašte pracovní plochu a vyválejte těsto na tloušťku 0,5 cm. Z těsta vykrajujte vánoční strom, hvězdy a další vánoční motivy, a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě do zlatova (asi 10 až 15 minut). Po upečení nechte perníčky odpočívat 5 minut na plechu a pak je přendejte a nechte ještě chladnout na roštu. Perníčky ozdobte podle fantazie cukrářskými ozdobami.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER