Přátelská setkání
Při setkání s přáteli a kamarády by nemělo chybět dobré jídlo a pití, které můžeme připravovat i společně.
Na konci léta a na začátku pěkného podzimu si můžeme ještě užít grilování. Ale nebudeme nijak ochuzeni, když budeme dobroty připravovat v klasické troubě nebo na plotně. Občas si můžeme trochu zahřešit a vedle libových mas si dopřát třeba i dobré klobásky. Maso bychom měli ale vždy doplňovat i pořádnou porcí zeleniny. Klasické bílé pečivo lze aspoň někdy vyměnit za tmavé, nebo dokonce za křupavý Wasa chléb – s tvarohovými pomazánkami nebo zapečený se sýrem udělá radost milovníkům lehčích pokrmů.
K dobrému jídlu patří i dobré pití – pivo, víno nebo míchané nápoje. Například z oblíbené karlovarské Becherovky. Těm, kteří alkohol nemusí nebo nemohou, můžeme nabídnout nejen nealkoholické pivo, ale i nealkoholické nebo jen lehce alkoholické víno – na výběr je celá řada, bílá, červená, růžová, sekt i vermut, připravit se z nich dají také různé míchané nápoje. Najdete je například pod značkou Carl Jung, další na e-shopu A-freewine.cz.
Kuřecí špíz se zeleninou, slaninou a cibulkou
6 – 8 kusů kuřecích horních stehen bez kosti a kůže, 6 plátků anglické slaniny, 2 středně velké cibule (červená a žlutá), 1 červená paprika, 1 menší cuketa, 4 lžíce oleje, mletý pepř, 2 lžičky Maggi Vegga s kuřecí příchutí
Kuřecí maso a papriky nakrájíme na proužky, cibuli na půlměsíčky a cuketu na 1 cm široké půlplátky. Vše obalíme ve směsi oleje s Maggi Veggou. Plátky slaniny upravíme tak, aby bylo možné jednotlivé kousky masa zabalit. Střídavě napíchneme ingredience na špejli. Špízy pečeme v malém pekáčku v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut.
Telecí nožičky se sušenými švestkami a meruňkami
4 telecí nožičky, 16 sušených švestek, 16 sušených meruněk, 8 lžic balsamikového krému Kalamata s fíkovou příchutí, sůl, mletý pepř, olivový olej
Telecí nožičky vložíme do velké mísy. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a balsamikovým krémem. Přikryjeme a necháme půl hodiny odležet v lednici. Z alobalu připravíme 4 čtverce a na každý dáme jednu marinovanou telecí nožičku a díl sušených švestek a meruněk. Balíčky zabalíme a vložíme do pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dvě hodiny. Během pečení troubu neotvíráme. Po vyjmutí z trouby otevíráme opatrně, obal i obsah jsou velmi horké.
Norimberské klobásky na pivu
920 g klobásek, 0,4 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11°, 50 g olivového oleje, mořská sůl, pepř, 100 g červené papriky, 100 g žluté papriky, 50 g jarní cibulky, 100 g cibule, 4 stroužky česneku, 100 g cherry rajčat, 1 snítka tymiánu, 1 menší snítka rozmarýnu
Papriku nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek na plátky. Bílou část jarní cibulky nakrájíme na kolečka diagonálně. Rajčátka překrojíme na půl. Ze snítky tymiánu zdrhneme lístky a menší snítku rozmarýnu pokrájíme na drobno. Na grilu v kameninové misce rozehřejeme olej a na něm krátce opečeme klobásky. Pak přidáme všechnu zeleninu kromě rajčat. Vše krátce orestujeme, přidáme rajčata a bylinky. Jemně osolíme a opepříme. Zastříkneme pivem a zhruba 8 minut provaříme na grilu. Podáváme s opečeným chlebem, potřeným česnekem.
Křupavý chléb s roquefortem
8 plátků křupavého chleba Wasa Sesam, 2 lžíce citronové marmelády, 4 zralé hrušky, 80 g cukru krystal, 1 lžíce bílého vína, větvička rozmarýnu, lžička citronové šťávy, 150 g roquefortu, 2 lžíce pražených vlašských ořechů
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Povaříme půl litru vody s cukrem, vínem a rozmarýnem. Přidáme hrušky a citronovou šťávu. Povaříme 5 minut, vyjmeme hrušky a necháme je vychladnout. Wasa chléb potřeme marmeládou, poklademe sýrem a hruškami a posypeme vlašskými ořechy. Dáme na plech či do zapékací misky a 10 minut zapékáme v rozehřáté troubě. Po vyjmutí z trouby opepříme a dozdobíme rozmarýnem.
Chilli dip s tyčinkami
125 g měkkého polotučného tvarohu, 125 g Samba omáčka Hellmann’s, 1/4 šálku sladké chilli omáčky, 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Smícháme všechny ingredience a dáme do chladu. Podáváme v misce se slanými tyčinkami, chipsy, krekry nebo syrovou zeleninou nakrájenou na proužky.
Beton
40 ml Becherovky, tonik, led, plátek nebo osminka citronu na ozdobu
Do vysoké sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijeme Becherovku a doplníme tonikem. Vložíme plátek citronu a servírujeme. Obměny: Beton s okurkou – místo citronu vložíme do nápoje kousek salátové okurky.
Beton Bitter – nápoj připravíme do vinné sklenice, zastříkneme aperitivem KV 14 a vložíme plátky citronu, pomeranče a limetky.
www.kozel.cz, www.maggi.cz, www.emco.cz/wasa, www.hellmanns.cz, www.becherovka.cz, www.a-freewine.cz, www.carl-jung.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM