Vypečte si kuchařku Hera Rodinné recepty
Hera letos slaví 85. výročí, ale dárky dostanete vy! Po první úspěšné soutěži přihlašování rodinných receptů s fotografií a příběhem je tady další překvapení. Tentokrát si můžete vypéct kuchařku Hera Rodinné recepty. A není to vůbec složité. Pečte pro své nejmilejší s rostlinným tukem Hera, pošlete deset obalů a vyhrajete kuchařku Hera Rodinné recepty.
Soutěž s recepty
Do konce května letošního roku jste mohli přihlásit své rodinné recepty společně s fotografií a příběhem, z nichž bylo vybráno 25 s nejvyšším počtem hlasů. Ty byly následně zařazeny do kuchařky Hera Rodinné recepty. Ta je tak velkým poděkováním všem, kteří pečou s radostí a rostlinným tukem Hera.
Vyhrajte kuchařku
Nyní můžete kuchařku Hera Rodinné recepty snadno získat. Stačí i nadále péct. S každou upečenou dobrotou si pečlivě uschovejte obal od rostlinného tuku Hera. Až jich budete mít nasbíraných deset, odešlete je na adresu uvedenou na obale. Pak už stačí jen čekat, až se nová kuchařka Hera Rodinné recepty objeví v doručené poště.
Soutěž probíhá v období od 1. 7. do 15. 10. 2013, nebo do vyčerpání zásob. Tak neváhejte, pečte, sbírejte obaly a vyhrajte rodinnou kuchařku nejen s 25 vítěznými recepty, ale i s mnoha dalšími, které pro vás připravila Hera.
Hera pro sladké i slané pečení
Hera je kvalitní rostlinný tuk, který se skvěle hodí na pečení sladkého a slaného pečiva. Zárukou prvotřídní jakosti tohoto produktu nejsou pouze kvalitní ingredience, z nichž je tento produkt vyroben, ale také léty prověřené zkušenosti mnoha generací hospodyněk. Inspirujte se některými z receptů a připravte doma skvělý dezert plný chuti.
Ukázky z receptů:
Vláčné koláče s borůvkami
Na 20 – 24 koláčů
Těsto:
600 g hrubé mouky
3 lžíce cukru krupice
špetka soli
1 vejce
250 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera
125 ml mléka
50 g droždí
vejce na potření
Drobenka:
80 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
80 g cukru krupice
160 g polohrubé mouky
Z trochy vlažného mléka, cukru, droždí a lžíce mouky uděláme kvásek a necháme vykynout. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, vypracujeme těsto a hned děláme koláčky, ty potřeme vejcem. Těsto nenecháváme vykynout. Posypeme borůvkami a drobenkou a dáme péct. Pečeme dozlatova.
Meruňkovo-rybízová buchta s drobenkou
16 – 20 porcí
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
½ hrnku rozpuštěného tuku na pečení Hera
1 hrnek mléka
2 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
čerstvé meruňky a červený rybíz
Drobenka:
80 g rostlinného tuku Hera
80 g krystalového cukru
160 g polohrubé mouky
Mouku a cukr dobře promícháme s kypřicím práškem do pečiva a přidáme zbytek tekutých surovin. Vše dobře promícháme, až nám vznikne středně husté těsto, které nalijeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Povrch těsta poklademe půlkami čerstvých meruněk a posypeme dle chuti čerstvým červeným rybízem. Připravíme si drobenku z rostlinného tuku Hera, cukru a mouky. Vše společně ručně promícháme, dokud nevznikne krásně sypká drobenka. Poté povrch buchty hustě posypeme. Pečeme v plynové troubě do zlato-hnědé barvy (cca 45 minut) podle individuálních vlastností a druhu trouby. Ovoce na buchtě zůstane lehce nakyslé a tím i příjemně osvěží. Pro sladší chuť můžeme ovoce prosypat cukrem.
Mraky
Na 18 – 20 porcí
Těsto:
250 ml vody
150 g 100% tuku
150 g hladké mouky
špetka soli
6 vajec
Krém:
400 ml vody
2 vanilkové cukry
350 ml vody
2 vejce
100 g sušeného mléka (polotučné)
3 ks vanilkového pudinku
300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
150 g moučkového cukr
2 ks smetany ke šlehání
Těsto:
Vodu, sůl a tuk přivedeme k varu, vsypeme mouku a dobře mícháme a odpalujeme asi 3 minuty. Za občasného míchání necháme vychladnout. Do vychladlého zašleháváme po jednom všechna vejce. Vyšlehané těsto rozetřeme v tenké vrstvě na 2 vymazané a vodou pokropené plechy a pečeme rychle při 250 °C. Vyskočí tzv. mraky.
Krém:
Vodu s vanilkovými cukry uvedeme do varu a přidáme směs vody, mléka, vanilkových pudinků a vajec a uvaříme za stálého míchání jako pudink. Necháme vychladit. Ušleháme tuk Hera máslová příchuť s cukrem a po částech do směsi přidáváme pudink. Dobře vyšleháme v hladký krém, který naneseme na první placku, potřeme ušlehanými šlehačkami a přiložíme další upečený plát. Pocukrujeme.
Ořechové košíčky s karamelovým krémem
Na 20 – 24 porcí
Těsto:
400 g hladké mouky
250 g rostlinného tuku Hera
1 vanilkový cukr
2 žloutky
50 ml mléka
100 g mletých vlašských ořechů
Krém:
1 uvařené slazené kondenzované mléko
250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
300 – 400 ml mléka
1 karamelový puding
Na zdobení:
Čokoládová poleva
Mleté vlašské ořechy
Těsto:
Přísady na těsto rychle zpracujeme, abychom jej zbytečně nerozehřívali rukama. Až se začne lepit, vložíme jej na chvíli do chladničky. Těsto si rozdělíme a v tenkých vrstvách kousky vtlačujeme do nevymaštěných formiček. Pečeme na 170 °C cca 7 minut. Takto upečené košíčky můžeme třeba i déle skladovat v uzavřené plechové dóze nebo v mrazničce.
Krém:
Uvaříme si hustý puding, avšak bez cukru. Do ještě teplého zamícháme kousek rostlinného tuku Hera máslová příchuť, aby se nevytvořil na povrchu škraloup. Zbylý změklý rostlinný tuk Hera máslová příchuť vyšleháme a postupně do něj zašleháváme kondenzované mléko a vychladlý puding. Takto připravený krém dáme do cukrárenského zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a plňte košíčky. Poté je necháme zatuhnout a zdobíme čokoládovou polevou a ořechy. Košíčky můžeme uložit do papírových košíčků, protože jsou velmi křehké.
Švestkové mini koláčky
Na 40 – 45 kusů
Těsto:
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
½ kostky droždí
100 g rostlinného tuku Hera
250 ml mléka
2 polévkové lžíce cukru
1 vejce
špetka soli
Drobenka:
3 polévkové lžíce hrubé mouky
3 polévkové lžíce krystalového cukru
1 polévková lžíce rozpuštěného rostlinného tuku Hera
Další přísady:
švestky
třtinový cukr
vejce na potření
Těsto:
Z droždí, trochy mléka a cukru udělejte kvásek. Vlijte ho do přesáté mouky, přidejte ostatní suroviny a špetku soli. Vymíchejte hladké těsto a přikryté ho nechte kynout cca 60 minut.
Vykynuté těsto prohněťte, rozdělte si ho na cca tři části, aby se vám s ním lépe pracovalo. Vyválejte váleček a ten nakrájejte na zhruba rovnoměrné díly. Z těsta vyjde asi 40 – 45 koláčků, záleží na velikosti. Z každého dílku vytvarujte koule, které hned ukládejte na plech vystlaný pečicím papírem. Mezi koláčky nechte malý prostor. Do každé kouličky udělejte jamku. Po obvodu potřete rozšlehaným vajíčkem, do jamky vložte půlku švestky, posypte třtinovým cukrem a drobenkou.
Drobenka:
Smíchejte mouku, cukr a rostlinný tuk Hera. Na plechu nechte 20 minut nakynout a dejte péct do vyhřáté trouby na 220 °C asi na 10 minut. Upečené koláčky dejte na vychladnout a nakonec posypte práškovým cukrem.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER