U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
RYBÍZ ă la brusinky
Kategorie: Vaříme | Autor: It
SPECIALITA
Taková domácí svíčková, srnčí medailonky, zmrzlinový pohár i jiné dobroty by bez brusinkového kompotu nebyly tak dokonalé. Brusinky ale nenasbíráme v každém lesíku. Jejich nedostatek nás však nemusí odradit. Dají se docela úspěšně nahradit červeným rybízem, kterého jsou plné zahrádky. Nabízíme vám hned dva recepty.
1 kg rybízu, 1/4 l vody, 1/4 l octa, 650 g pískového cukru, 1,5 dl vody, kousek celé skořice, několik hřebíčků
Rybíz otrháme ze střapin, opláchneme, přelijeme vroucí vodou s octem a scedíme. Do kastrolu dáme vodu, přidáme cukr, dáme na plotnu, vsypeme rybíz a koření a 10 minut povaříme. Ještě horký plníme do čistých, nahřátých skleniček, upevníme víčka, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
1 kg rybízu, 600 g pískového cukru, 4 citrony
Rybíz otrháme od střapin, opláchneme a dáme do kastrolu. Přidáme cukr, uvedeme rychle do varu a 2 minuty vaříme. Ještě horké plníme do nahřátých skleniček, navrch položíme 2-3 kolečka z omytého a oloupaného citronu, uzavřeme víčky a 20 minut sterilujeme při 85 °C.