U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Grilujeme na zahradě
Kategorie: Dílna | Autor: fx
POSTAVTE SI
Servírujete-li svým hostům občerstvení otevřeným oknem na zahradu, asi vám nenabídneme nic zvlášť zajímavého. Pokud je cesta z kuchyně ke strávníkům delší, můžete stavět s námi. Podmínkou však je dostatek prostoru, s nímž nelze počítat pro aktivity pěstitelské ani sportovní. Posezení, které si vybudujeme, totiž nemůžeme poskládat a schovat do kůlny. Jde o zajímavě řešený grilovací kout se stolováním pro 6 až 8 osob, který je před prudkými slunečními paprsky nebo deštěm chráněn stříškou. Vhodným stanovištěm je terasa, ale lze jej situovat i v zahradě. V tom případě plochu zbavíme porostu a zpevníme či vysypeme pískem, protože jinak se těžko bojuje s trávníkem i pleveli. Vezmeme v úvahu orientaci ke světovým stranám a převládající směr větru, který by mohl hnát kouř od grilu přímo na stolovníky. Do rozvahy je dobré zahrnout také vybavení grilovacího koutu dřezem na nádobí, což předpokládá přívod vody a odpad. Sympatické na této letní oáze pro pohoštění všeho druhu je účelnost a jednoduchost řešení některých architektonických detailů. Na srovnaný terén postavíme symetricky proti sobě dva betonové základy. Na jednom z nich bude grilovací rožeň s pracovními a odkládacími plochami, na druhé straně dřez a plochy pro manipulaci s nádobím. Vzdálenost těchto zděných kompletů od sebe zvolíme podle požadované délky stolu a lavic. Rozměry na obrázku 2 jsou vhodné pro pohodlné sezení šesti osob. Máme-li mezi sebou děti nebo štíhlejší stolovníky, pak nás může být u stolu osm. Vnitřní stěny grilovacího a mycího komplexu poslouží k upevnění svislých nosníků stříšky a také podélných hranolů, na které položíme desku stolu a lavice. Rozměry zděných částí se mohou lišit podle toho, jaký typ cihel použijeme. Pokud budeme dělat odkládací plochy z kameniny nebo betonu, je výhodné počítat s tím při zdění a vytvořit v příslušných vrstvách zdiva výstupky, na které pracovní desky uložíme. Podobně upevníme i betonové desky grilu a niky s mycím dřezem. V případě grilu je opatříme obkladem ze šamotových desek tlustých 30 mm, dřez obložíme kachlíky (nezapomeňte na odtokový otvor). Spáry ve zdivu vyplníme maltou. Nakonec instalujeme ochrannou stříšku, která nás bude chránit před sluncem i před deštěm. Vertikální nosníky tvoří 4 páry lišt čtvercového průřezu (30 x 30 mm). Jsou volně umístěné na podlaze, ale do cihlové zdi jsou připevněné hmoždinkami. Lišty, na nichž je upevněna markýza, předem spojíme šrouby. Sešroubujeme příčné lišty a dvě napínací pro stříšku ze silného lehátkového plátna nebo nepromokavé tkaniny, jejichž šířka je stejná jako délka stolu a délka taková, aby alespoň o 500 mm přesahovala celé posezení. Na obou koncích ušijeme tunýlek, do kterého navlečeme upevňovací laťku. A pak už jen nakoupit otop, grilovací náčiní, masíčko, koření – a můžeme začít grilovat.