U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

ZAHRADNÍ KRBY A GRILY

Kategorie: Peníze | Autor: Ota Marek

KUPUJEME

Po tisíciletí byl oheň spojován s pocitem domova, tepla a bezpečí; dnes však posezení u krbu či grilu nejčastěji vyhledáváme kvůli grilování a rožnění pokrmů. Grilování je kuchařská technologie stará jako používání ohně samo. Ačkoliv se se současnou módou grilování pokrmů vracíme o tisíciletí zpět, dnešní komfort je neporovnatelný.

V případě, že v blízkosti chalupy nebo chaty máme k dispozici alespoň malý kousek zahrady, můžeme si pořídit zahradní krb. Zděný krb lze postavit i svépomocně, jednodušší ale je koupit krb hotový. Jestliže disponujeme jen omezeným prostorem, například nevelkou terasou, nabízejí prodejny pro tyto účely množství menších přenosných grilů, a to jak na dřevěné uhlí, dřevo, plyn (propan-butan v tlakových lahvích) a dokonce i na elektrický proud.

Zahradní krby

Jsou to poměrně velké konstrukce o váze až 400 kg, dodávají se jako stavebnice z několika velkých dílů. Ty se sestaví na místě (kde by měla být nejprve vybetonována základová deska) “nasucho”; u některých se spáry musí dodatečně vymazat šamotovou maltou. Hotové zařízení se dá používat jako otevřené ohniště, umožňující kromě pohledu do plamenů také jednoduché rožnění – v tomto případě musíme použít jen žhnoucí uhlíky dřevěného uhlí, protože rošt bývá nízko nad topeništěm a rožněné maso by mohlo “chytit” nežádoucí aroma z hořícího dřeva, mimoto spalování tuku skapávajícího do ohniště vytváří velké množství kancerogenních látek. Je nutné upozornit, že tyto krby nejsou vhodné pro uzení masa a ryb, přestože bývají vybaveny jednoduchou udírnou. Protože je však příliš blízko topeniště, dochází nejen k vysušování potravin umístěných v kouřovodu, ale i k jejich nežádoucí kontaminaci kancerogeny. Pro uzení je totiž nutné používat kouř, jehož teplota je poměrně nízká. Nabídka našich supermarketů a specializovaných obchodů obsahuje až několik desítek typů prefabrikovaných zahradních krbů, jejichž ceny se pohybují zhruba od 5000 do 28 000 Kč.

Některé krby jsou dodávány i s nejrůznějším příslušenstvím (grilovací příbor, pohrabáč, lopatka), krby se vzájemně liší zejména velikostí a provedením pracovní plochy a soklu, který slouží jako zásobárna pro dřevo. Další rozdíly spočívají ve výšce komínku a krycí desky nad ním, liší se rovněž provedení “podlahy” topeniště (u některých druhů zcela chybí).

Grily na dřevěné uhlí

Pro grilování přímé i nepřímé se ideálně hodí dřevěné uhlí, které má vysokou výhřevnost a prakticky nevytváří žádný kouř. Při grilování “přímém” rozprostřeme dřevěné uhlí po celé ploše topeniště a zapálíme je pevným či kapalným podpalovačem. Aby se dřevěné uhlí rozpálilo po celé ploše, musíme mu zpravidla pohrabáčem či lopatkou “pomoci”; když celá plocha žhne stejnoměrně, umístíme nad ně do vhodné výšky rošt s připravenými plátky masa či ryb. Grilování na dřevěném uhlí se hodí zejména pro rychlou přípravu steaků a pod. Při tzv. nepřímém grilování používáme rovněž dřevěné uhlí, zpravidla je klademe jen po obvodu topeniště; doprostřed se u většiny typů (zejména okrouhlých) vkládá pod rošt miska, do níž skapává tuk (ten nesmí přijít do topeniště – vznikalo by jak “připálené” aroma, tak nežádoucí kancerogeny). Při tomto grilování musí být poklop grilu uzavřený. Tepelná úprava potravin tak připomíná horkovzdušnou troubu, i zde dochází k obdobné cirkulaci horkého vzduchu. V prodejnách se setkáme s grily plechovými a litinovými, co do tvaru s kulatými, soudkovými, válcovými i hranatými. Různá je náročnost jejich provedení: některé jsou určeny k postavení na vhodný sokl (ne dřevěný – nádoba se při provozu rozpálí!), jiné se vyrábějí s nožkami, případně i dvojicí koleček (tzv. grilovací vozíky). Gril může mít jeden nebo dva rošty, stabilní nebo polohovatelné, v bočnicích bývají prolisy pro vložení grilovacích jehel, některé grily mají poklop pro uzavření, většinou nechybí otvor pro regulaci přívodu vzduchu. Případně jsou i vybaveny praktickými odkládacími plochami. Plechové grily je nutné nechat po několik hodin “zahořet” – zápach vypalující se barvy, kterou jsou natřeny plechové díly, jinak pronikne do grilovaných potravin.

Kulaté plechové grily můžeme koupit od těch nejjednodušších v ceně zhruba 300 Kč až po komfortnější za dvacetinásobek.

Válcové plechové grily jsou například v cenách 1850 a 4450 Kč.

Hranaté grily se pohybují v cenách od 550 do 2090 Kč.

Litinové “soudky” koupíme za 380 až 990 Kč.

Závěsné grily

Závěsné grily je možné používat jen tam, kde je lze spolehlivě upevnit (např. v zahradních pergolách, pod stromem se silnou větví a pod.). Jsou plechové a jejich používání se neliší od ostatních kulatých grilů, při volbě jejich umístění však musíme brát v úvahu i působení větru, který může těleso nežádoucně rozhoupávat. Ceny: 690 a 1390 Kč.

Jiné typy grilů

Vyrábějí se i méně obvyklé typy grilů, které přes mnohé zřejmé přednosti nejsou zatím příliš rozšířeny. Například grily trychtýřového tvaru, jejichž dutá noha určuje tah, jsou vhodné k instalaci na terasu (nepotřebují sokl, konstrukce je samonosná, některé typy jsou vyrobeny z nerezu). Koupíme je za 1490 až 8990 Kč. Pro opravdu příležitostné grilování je určen jednorázový gril – je to vlastně miska z hliníkové fólie na jednoduchém drátěném podstavci. Prodává se včetně dřevěného uhlí za 80 až 120 Kč.

Plynové grily

Mezi nejmodernější zahradní grily patří grily plynové. U těch se místo dřevěného uhlí používá propan-butanový hořák, přičemž mezi plameny a grilované potraviny je vhodné vkládat vrstvu tzv. lávových kamenů, popřípadě keramických “briket”. Ty mají svou tepelnou kapacitou za úkol stabilizovat žár celé plochy grilu, takže grilované maso je stejnoměrněji propečené, a rovněž zabraňovat skapávajícímu tuku, aby vzplanul. O lávových kamenech se také tvrdí, že pokrmům dodávají osobitou chuť, protože absorbují nežádoucí aroma plynových hořáků. Lávové kameny lze použít opakovaně a jejich cena není vysoká (jde o lávový tuf pocházející nejčastěji z vulkanické oblasti Auvergne ve Francii). Plynové grily jsou bezpečné – namísto žhavých uhlíků, které může vítr rozfoukat po okolí, zde teplo dodávají výkonné plynové hořáky, přes redukční ventil připojené k láhvi propan-butanu o velikosti 7 nebo 10 kg. Výkon hořáků je regulovatelný a dá se nastavit tak, že pracují úsporně. Výsledné náklady na jedno grilování jsou pak nižší než u grilů na dřevěné uhlí. Některé plynové grily jsou vybaveny piezoelektrickým zapalováním, popř. bimetalovým teploměrem, někdy i elektrickým pohonem grilovací jehly. Ceny: 3500 až 12 990 Kč.

Elektrické grily

Tyto grily jsou určeny zejména pro používání v interiérech – při jejich provozu nevzniká víc výparů než při pečení v elektrické troubě. Vyrábějí se jak v provedení na stůl (i zde je nutná tepelně izolační podložka!), tak s nožkami. Jejich výkon je volen tak, aby je bylo možno napájet z běžných zásuvek 230 V, příkon mívají kolem 2 kW. Ten není sice přepínatelný, některé elektrické grily jsou však vybaveny termostatem, kterým se dá teplota regulovat. Při odklopeném víku umožňují rychlé rožnění steaků, po přiklopení fungují podobně jako horkovzdušná trouba. Koupíme je za 1000 až 3790 Kč.

ZAHRADNÍ KRBY A GRILY