Květen je měsícem pečení
Na květen pro vás máme speciální inspiraci – 19. 5. se slavil Světový den pečení! Ano, i pečené dobroty již mají své místo v kalendáři. Nakoukněte do světových kuchyní a inspirujte se, co se peče jinde. Vyzkoušet můžete chutě a vůně dezertů třeba až z daleké Ameriky. Udělejte radost sobě a svým blízkým a napečte sladké dobroty podle našich receptů. Ty pro vás připravil jeden z nejpovolanějších – cukrář Josef Vích. Inspirujete se jednoduchými recepty, na kterých si skvěle pochutnáte a zároveň poznáte kouzlo a chutě zahraničních „kolegů“.
Americké lívance s červeným ovocem a medem
12 – 14 lívanců
Ingredience:
Na lívance:
150 g hladké mouky
5 g kypřicího prášku (1/3 pytlíku)
cca 30 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera (3 lžíce)
olej na smažení
25 g krystalového cukru (2 lžíce)
1 vejce
175 ml podmáslí
Na polevu:
20 g rostlinného tuku Hera (2 lžíce)
100 g směsi červeného ovoce (např. jahody, rybíz nebo maliny – mražené nebo čerstvé)
50 g medu
Postup:
1. Přesejte mouku a kypřicí prášek do velké mísy.
2. Přidejte rozpuštěnou Heru, cukr, špetku soli, vejce a mléko, vše důkladně vymíchejte vařečkou nebo mixérem, abyste měli těsto bez hrudek.
3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte male množství těsta na pánev. Rovnoměrně lívance ze všech stran osmažte do zlatova. Takto postupujte i u všech ostatních lívanců.
4. Hotové lívanečky dávejte na sebe na talíř a přikryjte je alobalem a čistou utěrkou, aby vydržely teplé.
5. Rozehřejte Heru na pánvičce, počkejte, až přestane bublat, pak přidejte ovoce a med a vařte 2 minuty na střední teplotě.
6. Rozdělte lívance na 4 talíře a polijte je ovocem s medem.
Varianty: Červené ovoce můžete nahradit ovocným salátem.
Tip: Aby těsto nemělo hrudky, nejdříve přidejte 3/4 mléka, promícháme a pak teprve zbytek.
Švédské čokoládové kuličky
24 kuliček
Ingredience:
50 g strouhaného sušeného kokosu
100 g rostlinného tuku Hera (pokojové teploty)
20 g kakaa (2 lžíce)
40 g cukru
3 g vanilkového cukru (½ lžičky)
150 g ovesných vloček
10 g studené vody (1 lžíce)
Postup:
1. Nasypte kokos na talíř.
2. Vložte Heru s kakaem, cukrem, ovesnými vločkami a vodou do velké mísy, vše smíchejte vařečkou nebo mixérem.
3. Po smíchání vytvarujte 24 kuliček.
4. Obalte je v kokosu a v uzavřené nádobě je dejte do lednice.
Varianty: Přidejte lžičku instantní kávy nebo nastrouhanou pomerančovou kůru do směsi.
Tip: Vložte tyto čokoládové kuličky neboli lanýže do papírových košíčků na bonbon nebo je vložte do krásné dárkové krabičky a vytvořte tak báječný dárek.
Newyorský Cheesecake
8 – 10 porcí
Ingredience:
Na korpus:
200 g sušenek, např. máslových
75 g rostlinný tuk Hera
Na náplň:
1 citron
30 g kukuřičné mouky (3 lžíce)
450 g jemného tvarohu nebo ricotty
200 g světle hnědého cukru
16 g vanilkového cukru Dr. Oetker (2 pytlíky)
5 vajec
cukr moučka
Postup:
Příprava korpus:
1. Předehřejte troubu na 150 °C (elektrickou troubu).
2. Na jemno rozdrťte sušenky v mixéru nebo dejte sušenky do igelitového pytlíku a válečkem je rozdrťte na malé drobečky.
3. Rozpusťte Heru ve velkém hrnci a pak do ní vmíchejte nadrcené sušenky.
4. Do vymazané (nebo vyložené pečicím papírem) kulaté dortové formy rozprostřete korpusovou směs, kterou pořádně zamačkejte do formy zadní stranou lžíce.
Příprava náplně:
1. Pořádně horkou vodou omyjte citron a nastrouhejte z něj kůru do velké mísy. Vymačkejte citron a 2 lžíce šťávy přidejte ke kůře (zbytek šťávy nepoužijeme).
2. Smíchejte kukuřičnou mouku s citronem a tvarohem a cukrem, použijte mixer nebo vařečku. Oddělte žloutky z jednoho vejce od bílku. Smíchejte žloutek s tvarohovou směsí. Postupně do směsi přidejte ostatní vejce a promíchejte.
3. Nalijte tvarohovou směs na sušenkový korpus a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 50 – 60 minut, dokud není náplň kompaktní.
4. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte cheesecake vychladnout v troubě. Cheesecake zakryjte potravinovou folií a dejte na den nebo jen přes noc ztuhnout do lednice. Odstraňte okraj formy, posypte moučkovým cukrem a úzkým nožem cheesecake rozkrájejte na 8 – 10 kousků.
Varianty: Místo obyčejných sušenek použijte celozrnné, zázvorové nebo jinak ochucené sušenky.
Tip: Před servírováním posypte cheesecake směsí cukru a skořice nebo kakaa.
Holandský jablečný koláč
12 kousků
Ingredience:
Na těsto:
200 g studeného rostlinného tuku Hera
300 g hladké mouky + navíc na pomoučnění pracovní plochy
125 g cukru
1 vaječný žloutek
Na náplň:
75 g rozinek
25 g vlašských ořechů (2 ½ lžíce)
6 jablek (cca 1 kg)
15 g cukru (1 ½ lžíce)
10 g skořice (2 lžičky)
15 g strouhanky (2 lžíce)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175 °C (elektrickou troubu).
2. Rozkrájejte Heru na male kousky. Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky Hery, cukr a vaječný žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
3. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
4. Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečicím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty umačkejte k sobě). Těsto posypte strouhankou a pak na něj dejte jablečnou směs.
5. Vyválejte do tenka zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1 cm široké pruhy, které položíte na koláč tak, aby tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče.
6. Pečte v předehřáté troubě 40 – 50 minut. Nechte koláč ještě 10 – 15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečicí formy. Koláč (teplý nebo studený) rozkrájejte na 12 kousků.
Varianty: Můžete přidat pár lžic rozinek, nasekaného sušeného zázvoru nebo sušených brusinek. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.
Tip: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2 – 3 lžíce pudinkového prášku.
Dobrou chuť!
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER