Květen je měsícem pečení

Na květen pro vás máme speciální inspiraci – 19. 5. se slavil Světový den pečení! Ano, i pečené dobroty již mají své místo v kalendáři. Nakoukněte do světových kuchyní a inspirujte se, co se peče jinde. Vyzkoušet můžete chutě a vůně dezertů třeba až z daleké Ameriky. Udělejte radost sobě a svým blízkým a napečte sladké dobroty podle našich receptů. Ty pro vás připravil jeden z nejpovolanějších – cukrář Josef Vích. Inspirujete se jednoduchými recepty, na kterých si skvěle pochutnáte a zároveň poznáte kouzlo a chutě zahraničních „kolegů“.

 

 

Americké lívance

 

Americké lívance s červeným ovocem a medem

12 – 14 lívanců

Ingredience:

Na lívance:

150 g hladké mouky

5 g kypřicího prášku (1/3 pytlíku)

cca 30 g rozpuštěného rostlinného tuku Hera (3 lžíce)

olej na smažení

25 g krystalového cukru (2 lžíce)

1 vejce

175 ml podmáslí

Na polevu:

20 g rostlinného tuku Hera (2 lžíce)

100 g směsi červeného ovoce (např. jahody, rybíz nebo maliny – mražené nebo čerstvé)

50 g medu

 

Postup:

1. Přesejte mouku a kypřicí prášek do velké mísy.

2. Přidejte rozpuštěnou Heru, cukr, špetku soli, vejce a mléko, vše důkladně vymíchejte vařečkou nebo mixérem, abyste měli těsto bez hrudek.

3. Rozehřejte olej na pánvi a dejte male množství těsta na pánev. Rovnoměrně lívance ze všech stran osmažte do zlatova.  Takto postupujte i u všech ostatních lívanců.

4. Hotové lívanečky dávejte na sebe na talíř a přikryjte je alobalem a čistou utěrkou, aby vydržely teplé.

5. Rozehřejte Heru na pánvičce, počkejte, až přestane bublat, pak přidejte ovoce a med a vařte 2 minuty na střední teplotě.

6. Rozdělte lívance na 4 talíře a polijte je ovocem s medem.

Varianty: Červené ovoce můžete nahradit ovocným salátem.

Tip: Aby těsto nemělo hrudky, nejdříve přidejte 3/4 mléka, promícháme a pak teprve zbytek.

 

 

Švédské čokoládové kuličky

 

Švédské čokoládové kuličky

24 kuliček

Ingredience:

50 g strouhaného sušeného kokosu

100 g rostlinného tuku Hera (pokojové teploty)

20 g kakaa (2 lžíce)

40 g cukru

3 g vanilkového cukru (½ lžičky)

150 g ovesných vloček

10 g studené vody (1 lžíce)

 

Postup:

1. Nasypte kokos na talíř.

2. Vložte Heru s kakaem, cukrem, ovesnými vločkami a vodou do velké mísy, vše smíchejte vařečkou nebo mixérem.

3. Po smíchání vytvarujte 24 kuliček.

4. Obalte je v kokosu a v uzavřené nádobě je dejte do lednice.

Varianty: Přidejte lžičku instantní kávy nebo nastrouhanou pomerančovou kůru do směsi.

Tip: Vložte tyto čokoládové kuličky neboli lanýže do papírových košíčků na bonbon nebo je vložte do krásné dárkové krabičky a vytvořte tak báječný dárek.

 

 

Newyorský Cheesecake

 

 

Newyorský Cheesecake

8 – 10 porcí

Ingredience:

Na korpus:

200 g sušenek, např. máslových

75 g rostlinný tuk Hera

Na náplň:

1 citron

30 g kukuřičné mouky (3 lžíce)

450 g jemného tvarohu nebo ricotty

200 g světle hnědého cukru

16 g vanilkového cukru Dr. Oetker (2 pytlíky)

5 vajec

cukr moučka

 

Postup:

Příprava korpus:

1. Předehřejte troubu na 150 °C (elektrickou troubu).

2. Na jemno rozdrťte sušenky v mixéru nebo dejte sušenky do igelitového pytlíku a válečkem je rozdrťte na malé drobečky.

3. Rozpusťte Heru ve velkém hrnci a pak do ní vmíchejte nadrcené sušenky.

4. Do vymazané (nebo vyložené pečicím papírem) kulaté dortové formy rozprostřete korpusovou směs, kterou pořádně zamačkejte do formy zadní stranou lžíce.

Příprava náplně:

1. Pořádně horkou vodou omyjte citron a nastrouhejte z něj kůru do velké mísy. Vymačkejte citron a 2 lžíce šťávy přidejte ke kůře (zbytek šťávy nepoužijeme).

2. Smíchejte kukuřičnou mouku s citronem a tvarohem a cukrem, použijte mixer nebo vařečku. Oddělte žloutky z jednoho vejce od bílku. Smíchejte žloutek s tvarohovou směsí. Postupně do směsi přidejte ostatní vejce a promíchejte.

3. Nalijte tvarohovou směs na sušenkový korpus a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 50 – 60 minut, dokud není náplň kompaktní.

4. Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte cheesecake vychladnout v troubě. Cheesecake zakryjte potravinovou folií a dejte na den nebo jen přes noc ztuhnout do lednice. Odstraňte okraj formy, posypte moučkovým cukrem a úzkým nožem cheesecake rozkrájejte na 8 –  10 kousků.

Varianty: Místo obyčejných sušenek použijte celozrnné, zázvorové nebo jinak ochucené sušenky.

Tip: Před servírováním posypte cheesecake směsí cukru a skořice nebo kakaa.

 

Holandský jablečný koláč

 

 

Holandský jablečný koláč

12 kousků

Ingredience:

Na těsto:

200 g studeného rostlinného tuku Hera

300 g hladké mouky + navíc na pomoučnění pracovní plochy

125 g cukru

1 vaječný žloutek

Na náplň:

75 g rozinek

25 g vlašských ořechů (2 ½ lžíce)

6 jablek (cca 1 kg)

15 g cukru (1 ½ lžíce)

10 g skořice  (2 lžičky)

15 g strouhanky (2 lžíce)

 

Postup:

1. Předehřejte troubu na 175 °C (elektrickou troubu).

2. Rozkrájejte Heru na male kousky. Přesejte mouku a sůl do velké mísy. Přidejte kousky Hery, cukr a vaječný žloutek. Vše smíchejte dohromady a vypracujte pevné kompaktní těsto, které pak zabalte do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.

3. Dejte rozinky do misky a zalijte vlažnou vodou, nechte je tak 10 minut. Poté je přeceďte a osušte. Ořechy nasekejte nahrubo. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Smíchejte plátky jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.

4. Pomoučněte si pracovní plochu a vyválejte 2/3 těsta do tenké vrstvy (kruh cca 30 cm). Těsto vložte do otevírací kulaté pečící formy vyložené pečicím papírem (když se těsto protrhne, těsto prsty umačkejte k sobě). Těsto posypte strouhankou a pak na něj dejte jablečnou směs.

5. Vyválejte do tenka zbývající 1/3 těsta, rozkrájejte ho na 1 cm široké pruhy, které položíte na koláč tak, aby tvořily mříž. Konce pruhů pevně zamáčkněte do okraje koláče.

6. Pečte v předehřáté troubě 40 – 50 minut. Nechte koláč ještě 10 – 15 minut ve formě a pak odstraňte okraj pečicí formy. Koláč (teplý nebo studený) rozkrájejte na 12 kousků.

Varianty: Můžete přidat pár lžic rozinek, nasekaného sušeného zázvoru nebo sušených brusinek. Vlašské ořechy můžete nahradit pistáciemi, mandlemi nebo pekanovými ořechy.

Tip: Potřete těsto rozkvedlaným vejcem těsně před pečením, dodá to těstu krásný lesk. Místo strouhanky můžete použít 2 – 3 lžíce pudinkového prášku.

Dobrou chuť!

TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER

 

Květen je měsícem pečení