U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Na obědě u protinožců
Kategorie: Víkend | Autor: Antonín Tony Linhart
KUCHAŘSKÝ CESTOPIS
VAŘÍME
Tentokrát na našich výpravách za dobrou kuchyní zamíříme pěkně daleko, až do Austrálie. Nejen že se tento kontinent nachází přesně na druhé straně zeměkoule, ale je to také země plná jedovatých hadů a jiné podivné havěti. V lesích prý není stín, protože listy na eukalyptech rostou svisle. Místní domorodci, kteří kdysi vynalezli bumerang, dokonce pojídají jakési bílé larvy. Jsou prý tak populární, že mají i svůj anglický název: wichetty grubs. Nemějte však obavy! Jídelním lístkem původních Australanů se zabývat nebudeme. Asi těžko bych vás přesvědčoval ke konzumaci pečené ještěrky, navíc s různými kořínky a semeny neznámých rostlin. Odborníci ale říkají, že strava australských domorodců plně odpovídala všem dnešním pravidlům zdravé výživy a racionální stravy. My se raději podíváme do kuchyní přistěhovalců a nakoukneme i do australských restaurací a hospůdek. Nejvíce obyvatel Austrálie je potomky vystěhovalců z britských ostrovů. Žije tu také mnoho Italů, Řeků, Číňanů a Vietnamců. Jsou tu i Francouzi, Rusové, Poláci, Maďaři, Židé a dokonce i Češi a Slováci. Co si pro kuchyni a přípravu chutných pokrmů více přát? Každý si přináší z původní vlasti své jídelní návyky, chuti a kuchařskou technologii. To všechno se dokonale promíchá v mnohonárodnostním kotli a na stole před sebou máme pestrý výběr pokrmů, z nichž téměř každý připomíná původní vlast. Existuje pouze jedna výjimka. Tou je lehounký dezert “Pavlova”, který kdysi vytvořil šéfkuchař hotelu Esplanade v Perthu. Podle slavné ruské primabaleríny Anny Pavlovové ho pojmenoval ředitel hotelu Harry Nairn. Anna Pavlovová totiž svým uměním kdysi uchvátila celou Austrálii. Australané při přípravě pokrmů milují jednoduchost a lehkost. To platí i o dezertu Pavlova. Jednoduchost a nekomplikované postupy při vaření lákají vyzkoušet si některé australské speciality i na chatě nebo na chalupě. Připravit se dají i při kempování v přírodě. Rád vám prozradím, jak si počínám při přípravě australských pokrmů já. A hned začnu rychlou a přesto velmi chutnou polévkou. Recepty jsou pro 4 osoby.
Delikátní rajčatová polévka
1/2 kg rajčat, 50 g másla, svazek jarní cibulky, 2 stroužky česneku, bobkový list, lžička cukru, pepř, sůl, petrželka nebo šlehačka na ozdobu
Rajčata ponoříme na půl minuty do vroucí vody, pak oloupeme a pokrájíme. V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme drobně nasekanou cibulku i s natí. Pro chuť ještě přidáme jemně nakrájený česnek. Potom přisypeme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a cukr. Zalijeme 1 l vody a krátce povaříme. Polévka je hotová, stačí jen dochutit, případně rozmixovat. Ozdobit můžeme zelenou petrželkou nebo šlehačkou. Polévka je dobrá i studená.
Salát z cuket
4 menší cukety, 6 lžic dobrého oleje, 2 lžíce octa, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, listy hlávkového salátu nebo sterilované zelené fazolky na ozdobu
Cukety uvaříme ve vodě do poloměkka. Necháme je vychladnout a nakrájíme na plátky. Ty pak marinujeme v nálevu z oleje, octa a jemně sekaného česneku. Marinádu podle chuti osolíme a opepříme. V misce necháme salát odležet a vychladit. Na stole ho ozdobíme listy hlávkového salátu nebo sterilovanými zelenými fazolkami. Servírujeme jako přílohu, ale chutná i samotný s chlebem.
Guláš svobodného (a líného) farmáře
1 kg vepřového plecka, 400 g rajčat, 3 mrkve, několik žampionů, 1 větší cibule, mletá červená paprika, oregano, pepř, sůl
Vepřové plecko nakrájíme na větší kousky, v rendlíku nebo v kotlíku je promícháme se solí, paprikou, oreganem a pepřem, přidáme pokrájená rajčata a žampiony, na plátky nakrájenou mrkev a nakrájenou cibuli. Vše zalijeme čtvrt litrem vody a zvolna vaříme, až je maso měkké. Kdyby šťávy v rendlíku ubývalo, znovu během vaření podlijeme.
Šunkový steak s ananasem
Specialita je pro ještě línější jedince, než byl onen předešlý farmář.
4 centimetrové plátky šunky, 4 kolečka kompotovaného ananasu, 4 lžíce másla
Plátky šunky a kolečka ananasu opečeme v pánvi na másle, hezky po obou stranách. Servírujeme tak, že na plátek šunky položíme kolečko ananasu. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši. Slavnostní večeře je hotová za několik minut!
Vepřové kotlety na roštu
Australané milují pečení masa i jiných surovin na roštu. Tento způsob přípravy pokrmů nazývají barbecue.
4 kotlety, hladká mouka na obalení, mletý pepř, sůl
Pikantní omáčka: 1 lžíce čili omáčky nebo pasty, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku, 1 červená kapie, pepř, sůl
Kotlety jemně naklepeme a nařízneme jejich okraje, aby se při pečení nekroutily. Lehce je obalíme v mouce, soli, pepři a opečeme na rozpáleném grilu (nebo na oleji v pánvi). Na hotové kotlety navršíme pikantní omáčku, kterou jsme si připravili předtím: čili omáčku nebo pastu smícháme v misce s kečupem a sojovou omáčkou, dochutíme rozetřeným česnekem a jemně nasekanou kapií. Podle chuti osolíme a opepříme. Jako příloha stačí chléb a nakládaná zelenina. Gurmáni si ale opečou kukuřičný klas, který při pečení pilně potírají máslem.
Ďábelské kuřecí řízky
4 kuřecí řízky (z prsíček), 60 g másla, 200 g jemné strouhanky, 2 lžíce worcesterské omáčky, lžička hořčice, drcený černý pepř, kayenský pepř, sůl
Nejdříve si připravíme pastu, kterou řízky před pečením z obou stran potřeme: v rozpuštěném másle rozmícháme strouhanku, worcesterskou omáčku, hořčici, černý a kayenský pepř a sůl. Lehce naklepeme kuřecí řízky, pokapeme trochou másla a chvíli osmahneme na alobalové fólii. Pak je po obou stranách potřeme ďábelskou pastou a na otevřeném ohni grilujeme do zlatova. Řízky je možné připravit i v pánvi na tuku. A nezapomeneme na dobře vychlazené pivo!
Mini Pavlova
4 bílky, 250 g pískového cukru, 1 lžička kukuřičné nebo pšeničné mouky, 1/2 lžičky octa, 1/2 lžičky vanilkové esence nebo vanilinový cukr, 1/4 l smetany ke šlehání, různé druhy čerstvého ovoce (kiwi, mandarinky, banány, jahody apod.), tuk a mouka na plech
Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh, do něj vmícháme cukr, mouku, ocet a vanilku. Na tukem vymazaném a moukou vysypaném plechu tvoříme lžící malé bochánky, jejichž středy zploštíme, takže připomínají dortíky. Pečeme, nebo spíše sušíme, ve velmi mírně teplé troubě. Hotové vychladlé dortíky plníme šlehanou smetanou a bohatě zdobíme ovocem. Řiďte se heslem, že každý dortík je uměleckým dílem. Ruská umělkyně si to určitě zaslouží!
Jahodový drink
1/2 kg jahod, 125 ml sladkého likéru, láhev růžového vína, láhev polosladkého sektu, citron a pomeranč
na ozdobu
Jahody dáme do větší mísy a zalijeme likérem. Ponecháme nejméně tři hodiny v chladu. Pak přilijeme růžové víno a sekt. Podáváme ve vysokých sklenicích, dokonale vychlazené a ozdobené plátky citronu a pomeranče. Pozor, tento osvěžující nápoj je zrádnější než australská whisky!
Na shledanou u protinožců.