U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Plánování osevních ploch
Kategorie: Zahrada | Autor: JA
I když máme ideální podmínky pro pěstování zeleniny, tedy prostor vyčleněný na teplém, osluněném a před větry chráněném místě, nemusíme se vždy dočkat dobré úrody. Důvodem může být i podcenění osevního postupu, což je systém, při kterém se zelenina pěstuje na jednotlivých místech v určitém pořadí. Pokud plodiny nestřídáme, podporujeme šíření chorob a škůdců, kteří se na jednom místě zahnízdí a jen těžko se jich zbavujeme. Naopak, nemají-li svého pravidelného “hostitele”, postupně zanikají a hynou. Bylo by však mylné považovat osevní postup za všemocný. Některé choroby, například nádorovitost kořenů košťálovin nebo hniloba cibule se v půdě udrží i dvacet let a pouhým střídáním plodin se jí hned tak nezbavíme. Nicméně dodržování osevního postupu má své nesporné výhody, které se netýkají jen chorob a škůdců. Vysvětlit si to můžeme na některých příkladech. Třeba brambory pokrývají půdu tak dokonale, že udusí většinu plevelů. Proto je vhodné následně po nich pěstovat takové plodiny, které se špatně odplevelují, což je příklad cibule. Nebo luskoviny. Ty dokáží v půdě vázat dusík, který pak poskytnou následné plodině. Takže v příštím roce na tomto záhonu zasadíme třeba košťáloviny, které dusíku potřebují hodně. Systematickým rozplánováním lze také lépe využít každé volné plochy záhonku. Například růžičková kapusta se sklízí na jaře, a proto již při koupi semen bychom mohli počítat s tím, že po ní můžeme vysadit karotku, salát nebo hrášek, tedy plodiny, jež i při pozdější setbě stačí dorůst a přinést úrodu. Pokud se při osevním postupu doporučuje důsledně si zapisovat na jakém záhonu jsme v daném roce měli kterou zeleninu, není to zavádění administrativního “papírování” do našich zahrádek, ale jen nutnost vyplývající ze zkušeností. Zima je dost dlouhé období na to, abychom zapomněli, zda jsme ty kedlubny měli tady nebo támhle. A bez krátkých záznamů už vůbec nebudeme vědět, kam je máme dát příští rok.