Vánoční atmosféra s RACIO dobrotami
Na vánoční svátky, považované za nejhezčí dny roku, se snad těší každý z nás bez rozdílu věku. Je to díky neopakovatelné atmosféře, kdy se opět po roce setkáváme s našimi nejbližšími u jednoho stolu v oné zvláštní slavnostní náladě plné spokojenosti, vzájemné lásky a radosti.
Pokud se chcete blýsknout chutnými a přitom originálními vánočními a silvestrovskými pochoutkami, inspirujte se netradičními recepty na pokrmy, které potěší nejen vaše oči, ale i chuťové pohárky a vykouzlí tu správnou hodovní slavnostní atmosféru. A mohou si na nich pochutnat i ti, kteří dodržují zásady zdravé výživy. Základem receptů jsou totiž výrobky Racio.
Cheesecake s jahodami
4 porce, doba přípravy: cca 60 minut
Potřebujeme
Korpus:
- 1 balení Raciolky mléčno-kakaové Racio
- 25 g másla
Náplň:
- 200 g krémového sýra
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- ½ vanilkového lusku
- 20 g zakysané smetané
Poleva:
- 20 g zakysané smetany
- 5 g práškového cukru
Zdobení:
- čerstvé jahody
Postup:
1. Raciolky rozdrtíme v mixéru nástavcem na sekání. Poté přidáme změklé máslo a pečlivě smícháme. Tuto směs vtlačíme na dno formy, ve které budeme dortík péct.
2. Krémový sýr vyšleháme s krystalovým cukrem, přidáme vejce, obsah vanilkového lusku a zakysanou smetanu. Směs poté nalijeme na korpus do formy.
3. Pečeme ve vodní lázni (forma musí být ponořená jen do 1/3) při teplotě 160 °C. Po deseti minutách snížíme teplotu na 110 °C a pečeme dalších 30 minut.
4. Dortík necháme vychladnout a vychladit asi 3 hodiny v chladničce. Navrch vlijeme zakysanou smetanu smíchanou s práškovým cukrem. Nakonec dozdobíme čerstvými jahodami ozdobně nakrájenými na plátky.
Grilovaný kozí sýr a carpaccio z čerstvé červené řepy s rukolovým salátkem na Racio Toastu
4 porce, doba přípravy: cca 20 minut
Potřebujeme
- 1 balení Toast Racio
- 160 g plátků kozího sýra
- 1 červená řepa velikosti pěsti
- 25 g cukru
- rozmarýn
- mletý pepř
- rukola
- sůl
- olivový olej
- vinný ocet
Postup:
1. Červenou řepu očistíme a nakrájíme na co nejtenčí plátky.
2. Plátky řepy zalijeme marinádou připravenou z červeného vína, cukru, rozmarýnu a pepře. Necháme marinovat do druhého dne.
3. Plátky řepy necháme okapat a klademe je na Racio Toast.
4. Na řepu položíme plátek kozího sýru, který jsme pokapali olivovým olejem a nechali krátce (cca 4 – 5 minut – do zrůžovění) zapéct pod grilem.
5. Rukolu pokapeme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a pár kapkami vinného octa a navršíme na grilovaný sýr.
6. Troškou marinády ozdobímeme každou porci, případně i talíř, na němž pokrm podáváme.
Grilovaná zelenina se sýrem feta na sýrových Raciolkách
4 porce, doba přípravy: cca 20 minut
Potřebujeme
- 1,5 balení Raciolky sýrové Racio
- 200 g mix zeleniny (paprika, cuketa, lilek)
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- česnek
- tymián
- omáčka sweet chilly
- sýr feta
- cherry rajčátka na ozdobení
Postup:
1. Zeleninu (paprika, cuketa, lilek) nakrájíme na malé kostičky, pokapeme olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem, česnekem, čerstvým tymiánem a omáčkou sweet chilly, promícháme a rozložíme na plech s pečicím papírem. Grilujeme krátce (cca 5 minut) v troubě.
2. Vychladlou směs necháme na sítku okapat. Sýrové Raciolky vložíme na dno vykrajovacího kroužku a pufovaný plátek poklademe zeleninou.
3. Sýr feta nastrouháme nahrubo a smícháme s troškou olivového oleje. Sýr poté navršíme na zeleninu, mírně přitlačíme a formičku odstraníme. Jednotlivé porce dozdobíme cherry rajčátky.
Knäck snack placičky s uzeným lososem a smetanovým dipem
4 porce doba přípravy: cca 40 minut
Potřebujeme
- 1 balení Knäck Snack Racio
- 40 g nastrouhaného bramboru
- 1 vejce
- sůl
- mletý pepř
- česnek
- 25 g hladké mouky
- 80 g plátků uzeného lososa
- 50 g zakysané smetany
- olivový olej
- citronová šťáva
- 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
- pažitka
Postup:
1. Knäck Snak rozdrtíme a smícháme s nastrouhaným bramborem, vejcem, solí, mletým pepřem, česnekem a hladkou moukou, abychom zhotovili těstíčko jako na bramborové placičky.
2. Z těsta si na pánvi (nejlépe na lívanečníku) upečeme malé placičky, na které poté klademe zatočené plátky uzeného lososa. Doprostřed dáme malou lžičkou smetanový dip, který vytvoříme ze zakysané smetany, olivového oleje, pepře, pár kapek citronové šťávy a nasekaného čerstvého kopru.
3. Na závěr každou porci dozdobíme snítkou kopru, pár stonky pažitky, případně dalšími oblíbenými bylinkami.
TEXT: REDAKCE
FOTO: RACIO