Nevyhýbejte se mléčným výrobkům
Češi přestali myslet na svoje zdraví, spotřeba mléčných výrobků klesá. Spotřeba mléka v České republice podle Českomoravského svazu mlékárenského (za minulý rok) klesla o 3,2%. V roce 2011 zkonzumoval každý Čech pouze 15,4 kg mléčných výrobků, přitom průměrný příjem mléčných výrobků v zemích EU je podstatně vyšší, téměř 18,7 kg na jednoho obyvatele.
Uvedený trend je patrný už od doku 2007 a znepokojil řadu lékařů a výživových poradců. „Údaje o tom, že se v České republice snižuje konzumace mléka a mléčných výrobků, jsou pro mne, jako lékaře, zarážející,“ uvádí předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař FN Motol v Praze MUDr. Petr Tláskal, CSc. Podle jeho slov konzumací kysaných mléčných výrobků, mezi které patří především jogurty, dostává člověk do těla kvalitní živočišnou bílkovinu, která pokrývá potřeby lidského organizmu mnohem lépe, než například maso.
Potřebujeme vápník
Další významnou složkou v mléčných výrobcích je vápník, který je obsažen i v některých rostlinných složkách potravy. Vstřebávání vápníku z rostlinných zdrojů je v trávicím traktu člověka výrazně nižší než u jogurtů, a tím je zde i jeho nižší využitelnost. Vápník se také významně podílí na vytváření struktury a stability kostní tkáně.
Nedostatky příjmu vápníku se projevují podle předsedy Společnosti pro výživu MUDr. Petra Tláskala především u žen ve středním a vyšším věku. „Nedostatek vápníku způsobuje prořídnutí kostní struktury a tím dochází ke snadnému zlomení kostí. Tyto situace jsou relativně časté a v prevenci bychom neměli opomíjet fyzický pohyb, konzumaci kvalitní výživy, včetně dostatečného přívodu vápníku, dostatečného příjmu vitaminu D a dalších látek,“zdůrazňuje MUDr. Tláskal.
Mlékem proti obezitě
Vápník a bílkoviny mléka a mléčných výrobků mají v organizmu i příznivý vliv na tvorbu tukové tkáně. Tato vlastnost je důležitá především u osob trpících nadváhou či obezitou. „Příjem mléčného vápníku zvyšuje v trávicím traktu vylučování tuku a v rámci dalších metabolických procesů snižuje i jeho ukládání do tukové tkáně. Mléčná bílkovina má sytící efekt. Konzumace mléčných výrobků, zvláště těch, které mají nižší obsah tuku, je proto doporučována i k prevenci a léčbě nadváhy či obezity,“ říká MUDr. Tláskal.
Pozor na tuky a cukry
Podstatný význam má i ostatní složení mléčného kysaného výrobku. Rozhodující je obsah tuku a sacharidů – s těmi bychom to naopak neměli přehánět. Smetanové jogurty s vyšším obsahem cukru bychom neměli mít na jídelníčku proto příliš často. Přednost dáme raději výrobkům s obsahem tuku kolem 2 % i méně. Pro prevenci a léčbu nadváhy a obezity se stávají ideální potravinou mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku. Při nadváze si ale musíme u mléčných výrobků hlídat také sacharidy – cukry.
Na trhu existuje řada vhodných kysaných mléčných výrobků, které tyto podmínky splňují. Například lehký dezertní jogurt se sníženým obsahem kalorií a tuku Yoplait Light Extra. Řada odborníků a výživových poradců ho doporučuje z toho důvodu, že má v průměru pouze 60 kcal a 1,8 g tuku na jeden kelímek a výborně se hodí například pro redukční dietu. Kromě řady ovocných příchutí je k dostání také s odlehčenou verzí čokoládové příchutě, takže výčitkami nemusí trpět ani milovníci tmavé čokolády. Jogurt je navíc bez přidaného cukru, takže je vhodný i pro osoby trpící diabetem. Jeho cena je 11,90 a 12,90 Kč.
Hrozba diabetu
„Osob, které trpí nadváhou a mají ještě navíc cukrovku, je v České republice velmi mnoho. Uvádí se, že až 90 % lidí, kteří mají cukrovku 2. typu, má nadváhu nebo obezitu,“ říká o alarmujícím faktu doktor Tláskal. V České republice je diabetem 2. typu zasaženo přes 800 tisíc lidí. Výběr vhodných potravin může proto snížit riziko a zmírnit také průběh tohoto závažného onemocnění.
Jogurty pro zdraví
Pozitivní vlastnosti zakysaných mléčných výrobků, zvláště jogurtů, jsou tedy pro zdraví člověka evidentní. Otázkou proto zůstává, proč si tyto skutečnosti spotřebitelé stále ještě neuvědomují. Pokud nemáte problém s alergií na bílkovinu mléka, staňte se jejich pravidelnými konzumenty. „Jogurty jsou vhodné k pravidelné konzumaci (většinou je tolerují i lidé s intolerancí na mléčný cukr – laktózu), posílíte tak své zdraví,“ zdůrazňuje renomovaný a uznávaný odborník na výživu MUDr. Petr Tláskal. Více informací o jogurtech a mléčných výrobcích naleznete například na www.yoplait.cz.
TEXT: REDAKCE
FOTO: SHUTTERSTOCK, YOPLAIT