U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Specialita
Kategorie: Víkend | Autor: LI
Na rozdíl od jiných tradičních řemesel skláři nevymřeli. Jenom se změnily podmínky. Namísto sklářských manufaktur vyrostly velké továrny, kde je výroba skla cele automatizovaná. Přesto starý sklářský kumšt přetrval – umělecké zakázky nelze zpracovat jinak než ručně, stejně jako kdysi. Jenom ten dnešní sklář se pravděpodobně stravuje v závodní jídelně a na staré sklářské pochoutky se zvolna zapomíná. Škoda. Ale my to aspoň malinko napravíme. Skláři si vždycky potrpěli na hutnou stravu a jedlo se prý až pětkrát denně. Povídačky o tom, jak hladová rodina chtivě kouká na jednu bramboru, patří leda do říše bájí zmatených socialistů. Historické prameny potvrzují, že se tenkrát jedlo dokonce víc než dnes. Skláři si potrpěli na masitou snídani, ke všemu hodně piva a po obědě byla zlatým hřebem káva ovoněná rumem. Pojďme si připomenout některý ze starých sklářských receptů, třeba ten, jak sklářská panímáma dovedla vylepšit obyčejné brambory.
Sklářské brambory
Pokud děláme tyto brambory pro 4 osoby, tak jich potřebujeme asi 1 kilogram. Dáme přednost těm větším a žlutomasým. Oloupané syrové brambory rozpůlíme a na řezné straně každou půlku opatrně vydlabeme. Důlek vytřeme česnekem rozetřeným se solí a naplníme uzeným bůčkem nakrájeným na malé kostičky. Můžeme vytvořit imalý kopeček. Takto naplněné brambory dáme do pekáčku dobře vymaštěného sádlem a pečeme do červena. Skláři k této pochoutce vyžadovali kupu kyselého zelí. Moderní hospodyňka navíc před koncem pečení posype bramboru strouhaným sýrem, který vytvoří krásnou čepici a zelí nahradí salátem z rajských jablíček. Ale jaké by to bylo sklářské menu, kdyby chyběla polévka!
Sklářská kyselá polévka
Pro 4 osoby dáme vařit 1 litr vody, kterou vylepšíme kostkou masoxu a špetkou kmínu. Rozmícháme 1/2 litru kyselé smetany a pomalu, praménkem vlijeme do vařícího vývaru. Polévku nemícháme! Smetana se srazí v kousky tvarohu a to je na této polévce to nejlepší.