U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Zdravá lahůdka
Kategorie: Vaříme | Autor: JH
Černý kořen, jinak se mu také dost ošklivě říká hadí mord španělský, je znám už dávno. My jsme ho však do této rubriky zařadili proto, že byl na velice dlouhou dobu zapomenut a teprve nyní, i když stále ještě zřídka, se s ním konečně zase můžeme v některých obchodech setkat. Málokdo však už dnes ví, v jaké podobě se tato zelenina konzumuje. Že si černý kořen můžeme koupit, je velká výhoda, protože jeho pěstování je jednak dost náročné na půdu, která musí obsahovat velké množství organické hmoty, jednak vyžaduje inaši dobrou fyzickou kondici, protože zem musíme zkypřit do velké hloubky. Jinak by kořeny zakrněly. Ale protože si je při troše štěstí můžeme koupit, tak si raději pojďme říct, jak s ním naložíme v kuchyni. Nejdřív musíme hnědočerné kořeny důkladně vydrhnout a nezapomenout si přitom vzít gumové rukavice. Jinak bychom skvrny z prstů hodně těžko odstraňovali. Pak kořen oloupeme a ihned vložíme do okyselené vody, protože by nám zčernal. Možná právě proto se mu říká “černý”, přestože jeho vnitřní část je světlá. Pokud ale černý kořen vaříme, můžeme ho oloupat až po uvaření. Samotná úprava je velmi jednoduchá a můžeme ji srovnat s přípravou chřestu. Černý kořen vaříme s máslem a zelenými bylinkami, lze ho fritovat, přidávat do polévek i do zapečených pokrmů. Pokud se pro tuto poněkud nevábně vyhlížející zeleninu rozhodnete, pak vězte, že svému organismu dodáte velké množství železa a draslíku, vitaminy A, B, C a E, navíc tím povzbudíte činnost ledvin, protože černý kořen obsahuje aspargin, který tělu pomáhá při odstraňování škodlivých látek. A dokonce obsahuje inzulin, takže diabetikům bychom ho rozhodně neměli odpírat.