U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Specialita
Kategorie: Vaříme | Autor: LI
Dnes se pro ni zastavíme u formanů. Jejich profese se nám připomíná pouze v historických románech, starých kronikách či v pohádkách. Formanské povozy byly nenávratně vystřídány železnicí a automobilovou přepravou. Jako vzpomínka na formanské povozy zůstalo dodnes mnoho okresních silnic, které věrně kopírují původní prašné cesty. Jsou samá zatáčka, kličky, stoupání a klesání, protože kdysi plně využívaly terénu okolní krajiny. Potom je pokryl asfalt a v zájezdních hostincích namontovali ústřední topení. A právě zájezdní hostince měly s formany nejvíc co do činění. Tam tito cestovatelé nabírali nové síly a k tomu samozřejmě patřilo dobré jídlo. Na první příčku obliby dávali formané právě tu dnešní specialitu. Pojďme si ji po létech vyzkoušet.
Škvarkové knedlíky s máslovým podsazením
Abychom dobře nasytili čtyři stolovníky, budeme potřebovat 5 housek, 2 vejce, 1/4 litru mléka, 250 g škvarků, 6 g másla, 1 cibuli, hrst sekané petrželky, asi 75 g hrubé mouky, sůl, mletý pepř a ještě máslo na polití. Žemle nakrájíme na kostičky, na pánvi rozpustíme máslo, zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli a sekanou petrželku. Do směsi vložíme kostičky housek a chvíli smažíme. Housky do sebe máslo téměř okamžitě vtáhnou, takže musíme dávat pozor, abychom je nepřipálili. Vše necháme vychladnout. Poté v mléce rozkvedláme vejce, přidáme k žemlím, mírně osolíme, opepříme, promícháme a necháme odpočinout, aby housky stačily nasát tekutinu. Nakonec přimícháme hrubou mouku a drobně sekané škvarky. Vypracujeme těsto a pokud se nám zdá příliš řídké, použijeme ještě trochu mouky. Kulaté knedlíky velikosti tenisáku tvarujeme mokrýma rukama a zaváříme je asi 20 minut v osolené vodě. Dbáme na to, aby se nám nepřichytily ke dnu. Když je vyndáme, okamžitě je musíme nakrojit! Na talíři je podlijeme horkým máslem a nabídneme k nim kysané zelí.