U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Zelené vitaminy
Kategorie: Vaříme | Autor: HM
Jedna z prvních rostlin, která se na jaře zazelená je kopřiva a pro obsah vitaminů je výborná jako přísada do různých pokrmů. To, že se čerstvé kopřivy přidávají do hlávkového salátu nebo do velikonoční nádivky je notoricky známé. Proč ale nevyzkoušet něco nového?
Kopřivová omáčka
Kopřivy s cibulkou zpěníme na másle. Mezitím si připravíme máslovou jíšku, kterou zředíme trochou vody. Do ní přidáme cibulku s kopřivami, dále čerstvou nakrájenou kadeřavou petrželku, malinko nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a chvilku povaříme. Nakonec přidáme sladkou smetanu, nejlepší je ta ke šlehání. Vše necháme už jen přejít varem. Omáčka se výborně hodí k vařeným vajíčkům.
Kopřivový špenát
Lístky kopřiv drobně nasekáme a na cibulce zpěněné na másle asi 10 minut dusíme. Pak přidáme sůl, pepř, několik lžic mléka a trochu světlé jíšky. Vše zalijeme malým množstvím vývaru (stačí z masoxu) a povaříme. Na závěr do špenátu rozklepneme celá vejce, která hmotu po důkladném promíchání zahustí.
Kopřivový svítek
Z másla, žloutků, soli, mouky, kypřícího prášku a mléka vytvoříme těsto, do kterého zamícháme jemně nasekané kopřivové lístky a ušlehaný sníh, který vyrobíme ze zbylých bílků. Dáme zapéct do dobře vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Svítek se hodí třeba jako zavářka do polévky a nebo jen tak, za studena k čerstvé zelenině.