U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor:
s šéfkuchařem Daliborem Navrátilem
Pochází z Moravy, kde se také kuchařskému řemeslu vyučil. Touha zkoušet pořád něco nového (nejen v kuchyni), ho přivedla do Prahy, a přes několik “přestupních stanic” až do restaurace malého útulného hotýlku jménem Villa Voyta. Ten má však s Prahou společnou snad jen adresu, protože ve vilové čtvrti na jižním okraji města zapomenete, že kousek odtud jezdí metro. Ale právě tady se může pan Navrátil jaksepatří kuchařsky vyřádit, což on i hosté oceňují již pátým rokem. ” Rozhodně nepatřím k těm kuchařům, kterým stačí naučit se výbornou svíčkovou a k tomu dalších pár typicky českých a moravských jídel. Chraň pámbu, nic proti nim! Sám je mám strašně moc rád, ale když už jsem si vybral cestu, při níž se budu celý život točit kolem sporáku, tak samotná rutina by mi nestačila, neuspokojovalo by mě to. Rád experimentuji, rád si s jednotlivými ingrediencemi tak říkajíc pohraju.” A jaké jídlo by si pan Dalibor Navrátil sám sobě nejraději naservíroval, a tedy i vám vřele doporučil k velikonočnímu hodování? Tentokrát to bude:
Jehněčí kýta s bylinkami pečená v máslovém těstě
Máslové těsto: 750 g hladké mouky, 400 g másla, 12 g soli, 100 ml vody, 1 celé vejce, 1 žloutek Bylinková směs: 100 g petržele, 50 g pažitky, 50 g bazalky, 50 ml rostlinného oleje a tymián, sůl, pepř podle chuti. Bylinky nasekáme najemno, spojíme se solí, pepřem a olejem. 700 g jehněčí kýty očistíme od tuku, omyjeme a osušíme. Dále nasolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Necháme zchladnout a potřeme bylinkovou směsí. Z máslového těsta připravíme plát asi půl centimetru silný, do kterého zabalíme připravené jehněcí maso. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C přibližně 15 minut a poté dopékáme na 180 °C asi 30 minut. Jako příloha je vhodný špenát nebo teplá zelenina.