U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Olivám třikrát sláva!
Kategorie: Vaříme | Autor: AH
Zdá se, že v posledních letech se i v české kuchyni začíná více používat olivový olej. Jistě je to dáno tím, že se dnes u nás již běžně prodává, což dříve nebývalo. Každý ho zprvu ze zvědavosti ochutnal a… drápkem uvíz, chycen je ptáček celý. A to je moc dobře, protože z tuků, které používáme, je olivový olej ten nejlepší, který můžeme tělu dopřát. Většinou se k nám dováží ze Španělska. V olivových hájích tu pěstují na 220 milionů olivovníků, jejichž úroda, ať již v podobě olivového oleje nebo konzervovaných oliv, představuje plných 11 procent španělské zemědělské produkce. Olivový olej patří k nejzdravějším. Vědecky je prokázáno, že napomáhá vývoji mozku a nervového systému, že má blahodárný účinek při žaludečních chorobách včetně vředů, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi a u žen zabraňuje vzniku rakoviny prsu. Zjistilo se také, že zpomaluje stárnutí buněk a odvápňování kostí, dokonce se svým složením dá srovnat s mateřským mlékem, takže je ideální složkou dětské stravy. Vedle těchto vynikající výživových vlastností je nepostradatelnou surovinou v kuchyni. Druhů olivových olejů existuje celá řada, jsou různých chutí i barev, což je dáno odrůdami olivovníků. Mnohé španělské restaurace proto předkládají hostům kromě jídelníčku například i seznam olejů, aby si z něho mohli vybrat ten, na němž bude jídlo připraveno. Světovými olejovými metropolemi jsou Jaén a Martos, dvě města, v nichž se vyrábí nejvíc olivového oleje na světě. Počátkem prosince se tu již řadu let pořádá olivová slavnost. Lidé se scházejí u pomníku pěstitelů oliv, přinášejí k němu symbolické obětiny a v pravé poledne pojídají hoyo, což je typická přesnídávka zdejších zemědělců, sestávající se z ryb, černého chleba a panenského oleje z poslední sklizně. V historickém španělském městě Baeza bylo také zřízeno Muzeum oleje. Je umístěno v bývalé továrně a jsou zde vystaveny modely starých olejen, mlýny na olivy a nástroje k jejich zpracování.