U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: VT
se Slávkem Bourou
televizním moderátorem
Naše rodina je kosmopolitní a díky mámě, která pochází z Ukrajiny, neumím jíst klasickou českou kuchyni – knedlíky s omáčkou nebo kynuté knedlíky s ovocem uvnitř. Ze svých zahraničních cest si vozím koření a doma zkouším, s čím se dá kombinovat. Nevařím podle receptů, ale experimentuju a podle toho, v jakém jsem psychickém rozpoložení, používám i koření. Rád peču maso, které prošpikuju vším možným – od pana Hlinomaze vím, že se dá použít čabajka, česnek, slanina. Umím skvělý bramborák – na kilo brambor dám jednu až dvě hlavičky česneku, spoustu majoránky a lepím to dohromady vajíčkama. Zásadně žádná mouka. A co mi nejvíc chutná z maminčiny kuchyně? Umí naprosto nepřekonatelné hovězí Stroganoff, ne jako se dělá tady, ale z pravé svíčkové. Taky vaří vynikající boršč a naprosto skvělé taštičky s višněma ve višňové omáčce. Po těch bych se utloukl. Já vím, že v téhle roční době zrovna višně nejsou, ale třeba si ten recept zapamatujete. Byla by škoda, kdybyste ho zapomněli, protože byste o moc přišli.
Višňové taštičky
Nejdřív vypeckujeme višně, mírně ocukrujeme a necháme pustit šťávu. Mezitím si připravíme těsto jako na nudle z hladké mouky, vajíčka, špetky soli a trochy vody. Vyválíme placku a skleničkou vykrajujeme kolečka. Na každé položíme dvě až tři okapané višničky, těsto přeložíme a okraje dobře přitiskneme. Taštičky vhazujeme do mírně osolené vřící vody, vaříme tři minuty a vybíráme děrovanou naběračkou. Podáváme polité zbylými višněmi i se šťávou, můžeme pokapat máslem a navrch dát trochu dobré smetany, nejlepší je zakysaná krémovitá.