U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
To je ono!
Kategorie: Z kuchyně | Autor: JH
Když už se v té hlavní kuchařské rubrice dnes věnujeme mletému masu, mám ještě jeden dobrý tip. A že je dobrý, tomu věřte, protože své pravidelné strávníky jen tak něčím neoblafnu. Ovšem v tom dobrém slova smyslu, protože nepreferují bifteky s nákladnou oblohou, naopak ocení, když mají “za málo peněz hodně muziky”. A to je právě i ten dnešní pokrm, za který si vždycky vysloužím ovace. Potlesk bude patřit i vám, pokud se rozhodnete udělat roládu v zelných listech . Hlávku zelí rozpůlíme, zbavíme vnějších poškozených listů, vykrojíme košťál a asi deset minut vaříme v osolené vodě. Po vychladnutí vykrájíme z větších listů tuhé žilky. Ty křehčí vnitřní listy nadrobno nasekáme a smícháme se dvěma jemně nakrájenými cibulemi, půl kilogramem mletého masa, dvěma vejci, solí, pepřem, kmínem a jednou rozkrájenou žemlí, kterou jsme předem rozmočili v mléce. Potom si připravíme formu. Efektně vypadá roláda z formy kulaté, ale můžeme použít třeba i klasickou piškotovou, na tzv. srnčí hřbet. Formu vytřeme olejem, vyložíme velkými zelnými listy, naplníme masovou směsí a přikryjeme zbylými zelnými listy. Vršek formy důkladně zakryjeme alobalem a vložíme do hezky “rozfajrované” vařící vodní lázně. Po chvilce teplotu ztlumíme a vaříme na mírném ohni asi půldruhé hodiny. Hotovou roládu vyklopíme na mísu a podáváme s rajskou omáčkou.