U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Specialita

Kategorie: Z kuchyně | Autor: JA

Bacán a báč, tak se jmenují dvě sobě podobné chodské speciality. V obou případech se jedná o jakýsi bramborák s přídavkem kvasnic. Příprava bacánu je však finančně nákladnější, protože se nesmí šetřit ani vejci, ani slaninou. V minulosti si na něm proto pochutnávali zeména měšťané. Báč byl na přípravu o poznání skromnější, takže se připravoval hlavně na venkově. A právě z toho důvodu si ho dnes uděláme i my. Na 1/2 kg hladké mouky dáme menší kousek kvasnic předem rozmíchaných ve vlažném oslazeném mléce. Potom přidáme 4 až 5 najemno nastrouhaných buď syrových nebo ve slupce vařených brambor, jedno celé vejce a osolíme. Vypracujeme řídké těsto a necháme vykynout. Pekáček vymažeme sádlem, těsto do něho nalijeme asi v třícentimetrové vrstvě a v předem vyhřáté troubě upečeme do zlatova. Nakrájený báč se podává horký a na talíři se ještě pomastí. Tento pokrm lze připravit na dvojí způsob. Pokud jsme do těsta nepřidali žádné koření, poléváme porce švestkovou omáčkou. Jestliže do těsta přidáme česnek, pak nám báč bude nejlépe chutnat s okurkovým nebo rajčatovým salátem.

Specialita