U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Trocha exotiky
Kategorie: Kuchyně | Autor: ČR
Přestože se na stránkách našeho časopisu zaměřujeme hlavně na tradiční domácí kuchyni a její variace, nemůžeme se vyhnout ani cizokrajným plodům. Razíme totiž zásadu, že člověk, ať pochází odkudkoli, má poznat všechno, co se nabízí. A trh toho nabízí věru hodně. Jedním z těch plodů, které jsou doma někde ve Středomoří, se objevuje i na našich pultech. Jmenuje se avokádo. Tento zelený plod vzhledu hrušky, obsahující vitamin C a spoustu dalších vitaminů, je ceněn i pro svůj podíl přírodního tuku, a proto je využíván rovněž v průmyslu, hlavně v oblasti kosmetiky a farmacie. Jeho tuk je ovšem velmi dobře stravitelný i při přímé konzumaci. Avokádo, je tedy při správné přípravě zdravý a výborný pokrm. Pokud avokádu přijdete na chuť a půjdete si pro něj do obchodu, vyhněte se při nákupu plodům zbarveným do hnědofialova. Jejich dužina se často kazí, což není přes slupku znát. Dobrou kvalitu mívají zelené plody, blížící se spíš tvaru koule. Na omak má mít avokádo konzistenci másla. Pokud je tvrdší, klidně ho kupte, ale nechte ho do této podoby dozrát u sebe doma. Nikoli však v ledničce, jen při pokojové teplotě. Když se vám ale do avokáda už v obchodě “zaboří” prst, takže pod slupkou byste našli jen kaši, nechte ho tam kde je a běžte to sdělit prodavačům. Takové zboží už totiž nemá na pultě co pohledávat.