U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Vitaminy ve sklepě
Kategorie: Kuchyně | Autor: HE
Naložit si vlastní zelí, to je o něčem jiném, než koupit ho v obchodě v igelitovém sáčku pod názvem kysané. To sice není špatné, ale pro přímý konzum zasyrova si ho můžeme vyrobit lepší a podle vlastního gusta. Nesmíme se nechat odradit tím, že nemáme soudek na nakládání. Vhodné jsou i třílitrové láhve od okurek. K nakládání je třeba vybírat zelí tzv. zimní, které se právě v těchto dnech začne objevovat na pultech a které má pěkně pevné hlavy. Nemusíme mít ani speciální kruhadlo, stačí nám trpělivost a ostrý nůž. A pak už záleží jen na nás samých, jakou vtiskneme našemu zelí chuť. Já si ten správný říz zajistím tak, že asi na 10 kg zelí dám 2 kg rovněž na jemné proužky nakrájené cibule, 2 lžíce sušeného zeleného kopru, 2 lžíce kmínu a trochu soli. Doporučuji však střídmost, protože chuť soli se při následném procesu kvašení zvýrazní. I zkušené nakladače možná zarazí množství cibule, ale vězte, že ta se se zelím časem spojí tak, že ani nepoznáte, co je zelí a co cibule. Láhev uzavřeme celofánem nebo fólií, uložíme do temné místnosti, nejlépe ve sklepě, a průběžně kontrolujeme, jestli nám při kvašení nejde obsah naproti. Může se to snadno stát, pokud láhev přeplníme. Proto je lepší postavit ji třeba na pekáč, aby se charakteristická vůně z vyteklé šťávy, které bychom se těžko zbavovali, nevsákla do podlahy. Už zhruba po čtrnácti dnech je možné zelí zasyrova konzumovat. V každém případě musíme dbát na to, aby bylo stále ponořené do šťávy. Pokud jí ubývá, dolíváme obsah předem převařenou studenou vodou.