U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

To je ono!

Kategorie: Z kuchyně | Autor:

Znáte to okřídlené rčení, charakterizující jednou větou hlubokomyslný dialog mezi dvěma ženami? Neznáte? Tak to prý když se sousedky sejdou, začne konverzace slovy: A v čem pereš? To je ovšem velmi zkreslující pohled. Já se svojí sousedkou probírám daleko duchaplnější témata. Jako právě onehdá, kdy jsme obě za účelem pletí záhonků přistály u společného plotu. “A co vaříš?” zeptala se mě Líba. “Ještě nevím, asi se kouknu, jestli mrazák nevydá ze svých útrob už něco hotového.” “Tak to my s Frantou máme skleněnku,” pochlubila se sousedka. “Přiznej se, že nevíš, co to je?” Že jsme si jako děti skleněnkami cvrnkaly, to ano. Ale jako jídlo žádnou skleněnku neznám. “Tak počkej, já ti ji přinesu ukázat.” Radost v jejím hlase, že mě načapala, byla tak viditelná, že by se dala namalovat. Čekala jsem na hrázi našeho pozemku zapíchnutá jako další sloupek v plotu minutu, dvě, tři, pět. Ta Líba tam snad usnula. Pak se ale konečně objevila s miskou, ze které se kouřilo. “Já jsem ji musela ohřát, abyste si to ošmákli tak, jak to má být.” Zkraťme to: Miluji klasickou hustou bramboračku, ale to, co jsem dnes ochutnala, předčilo veškerá očekávání. Je to stejně syté, je to stejně chutné a navíc je to zdravější, protože v polévce se nesulcuje žádná mouka, žádné nezdravé tuky a je to jedním slovem balada. Navíc rychlá. Takže, dámy, pište si: Hub by mělo být poměrně dost. Nejsou-li čerstvé, mohou být i sušené, které si předem namočíme v trošce vody. Na oleji do sklovita osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, jejímž množství rozhodně nešetříme, opepříme ji, přidáme houby a osmahneme. Poté přidáme na menší kostičky nakrájené syrové brambory a tuto směs opět společně osmahneme. Teprve pak vše zalijeme množstvím vody, které uznáme za vhodné vzhledem k množství hub a brambor, a společně vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme čerstvou, zmrazenou či sušenou nasekanou kadeřavou petrželku s pažitkou. Úplně nakonec prolisujeme do polévky česnek a necháme už jen chvilku přejít varem. Sůl přidáváme podle chuti.

To je ono!