Pampeliškový med
Zkusili jste někdy uvařit med? Takový, jaký umí třeba včelka Mája, sice pampeliškový med není, ale jeho specifická chuť, příjemná vůně i zlatavá barva má své kouzlo. Nejdříve se však vybavíme malým proutěným košíčkem a hurá na louku!
Pampeliškové květy sbíráme zásadně v hezký den, nejlépe za poledne, když jsou květy plně rozvité. Budeme potřebovat 300 žlutých pampeliškových květů. Až je nasbíráme, zbavíme je zeleného zákrovu. Potom květy propereme a přelijeme 1 litrem vroucí vody. Asi 20 minut je povaříme a přikryté necháme do druhého dne louhovat. Pak je přecedíme přes husté plátýnko a vymačkáme. Do nálevu přidáme šťávu z 1 pomeranče a z 1 citronu. Potom přisypeme 1 kg třtinového cukru a tento sirup vaříme přibližně jednu hodinu, ale i déle ve větším hrnci. Vaříme raději při nízké teplotě, aby med nepřetekl (občas jej zamícháme), až do zhoustnutí. Teplý med nalijeme do skleniček a uzavřeme víčky. Sterilovat jej nemusíme, konzervace je zajištěna dostatkem cukru.
Med uložíme v chladnu a temnu. Má trochu řidší konzistenci než pravý včelí med, ale na chlebu s máslem je výborný. Také jej přidáváme do čaje při nachlazení anebo užíváme pro dobré trávení.
Text Martina Lžičařová, foto Shutterstock