U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si se Slávkou Kopeckou
Kategorie: Kuchyně | Autor: MP
novinářkou, nakladatelkou a také spoluautorkou známých titulů Hádej, kam půjdem na večeři?, … na oběd?, …na flám?
Z těchto knížek se sice dozvíme, jak vaří Jiřina Bohdalová, ale tvé vlastní kulinářské umění zůstává pořád utajeno. Ukaž se nám sama z té druhé strany! Můj celoživotní problém je apetit “jak natahovací harmonika”. Takhle pěkně to říkal pan Hrabal. Sním s chutí naprosto všechno, ve velkém množství a v jakoukoli denní či noční dobu. Zkrátka mi šmakuje a od toho se odvíjí nejen moje dobrá nálada, ale také nějaká ta kila navíc. Zatímco náladu se snažím pěstovat, kila se snažím shazovat. Sportem především, ale také regulací stravy. Lidově se u nás doma tomuto marnému počínání říká “odkopnout žlab”. Když mě tahle nezbytnost čas od času postihne, vařím v hrnci všemožné zeleniny, na talíři je posypu trochou strouhanky, nebo lehce popráším sýrem. Není to zrovna delikatesa, ale jíst se to dá. A vývar z toho ochutím masoxem a piju jako víno. K tomu chroupu syrovou zeleninu a jako králík žvejkám ze skleníku čerstvě uříznutý salát – bez nálevu, jen tak. Také podporuji tzv. dělenou stravu a důsledně odděluji zeleninová jídla od alkoholu. Jsem-li za králíka, piji jen minerálku. Je to sice otrava, ale zabírá to skvěle. Když pak nějaká ta kila shodím, odměním se pořádnou porcí bifteku nebo spořádám půl kachny. Jako osobní delikatesu ale mohu čtenářům doporučit rybíz v rumu. Do jednoho kilogramu bobulek rybízu vrazíte 60 dkg cukru, 8 lžic rumu, kousek dobře oprané citronové kůry a celou skořici. Vše smícháte v míse a necháte dva až tři dny v lednici. Přidáte 3/4 balíčku petolu, zamícháte a plníte do skleniček od přesnídávky. Víčko utáhnete – nevaříte! Chuti výtečné – od brusinek k nerozeznání.