Jak správně zpracovat a skladovat dřevo pro efektivní vytápění
Za zpracované dřevo zaplatíte víc, než když to uděláte sami. Lze s ním i lépe hospodařit, promyšleně ho skladovat a vystačit si přitom třeba jen s řetězovou pilou a sekerou.
Místo na skladování je klíčové
Potřebujete dostatek místa na skladování, protože jen tak docílíte, že budete spalovat dostatečně proschlé dřevo. Mezitím se řeže, štípe a skládá dřevo novější. Je důležité naplánovat uskladnění, pokud teprve zvažujete vytápění dřevem a větší spotřebu.
Během vysychání musí mít dřevo zajištěný přístup vzduchu a být chráněno před deštěm. Čerstvě pokácené kmeny ve formě metrových polen by měly schnout dva roky, aby vlhkost klesla na 20 %. Pro představu: snížení vlhkosti z 50 % na 20 % zdvojnásobuje výhřevnost dřeva.
Řežte a štípejte správně
Kmeny je nejlepší řezat rovnou na metrové kusy, což je také nutné při placení dřeva správci lesa. Metrová polena se poté nařežou na špalky a rozštípou pomocí štípací sekery, kalače nebo strojní štípačky.
Jeden postup zahrnuje nařezání na špalky, které se štípou a suší pod přístřeškem. Po vyschnutí se polena nařežou na požadovanou délku. Ideální na toto řezání je okružní kolébková cirkulárka nebo řetězová pila s kozlíkem.
Jiná varianta zahrnuje zkracování kmenů na délku polínek přímo na dvoře. Tento způsob je náročnější na čas a námahu, ale vystačíte si pouze s řetězovou pilou.
Doporučuje se nechat čerstvě pokácené kmeny ve formě metrových polen schnout dva roky.
Skladování je základ
Skladovat dřevo v délce polínek je vhodné zejména u listnatých dřevin, aby se nerozštípaná kulatina nezapařovala v kůře. Pro skladování a vysychání je ideální dřevník nebo přístřešek s dostatečně skloněnou střechou.
- Polínka mohou být skladována pod přístřeškem nebo pod přesahující střechou.
- Dřevo na volném prostoru by mělo být vyskládáno na podklad alespoň 20 cm nad zemí a chráněno plachtou.
- Návětrné místo zajistí lepší vysychání.
Malý zásobník na dřevo u krbu zajistí, že dřevo doschne ještě o pár dní déle a bude lépe hořet.
Vhodné dřeviny a jejich vlastnosti
- Dub: Ideální na noční udržování ohně, má vysokou výhřevnost a dlouhou dobu hoření.
- Buk: Hoří dobře, ale má vysoký obsah vody, takže vyžaduje kvalitní vysušení.
- Bříza: Hoří rychleji než bukové či jasanové dřevo, ale neuvolňuje silný kouř ani jiskry.
- Smrk: Snadno vzplane, ale rychle shoří a jiskří, což jej činí nevhodným pro otevřené krby.
- Topol a vrba: Mají nízkou výhřevnost a krátkou dobu hoření, hodí se zejména na podpal.
Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock