Pokosové pily: Klíč k přesným řezům a profesionálnímu zpracování

pokosová pila do domácí dílny

Pro potřeby domácí dílny může stačit pokosová pila s výkonem kolem 1 200 W, zatímco pro profesionální použití je standardem výkon až 2 000 W i více. Vyšší výkon znamená, že pila bude schopna lépe zvládnout tvrdší materiály a hlubší řezy. Za úvahu stojí funkce pojezdu či posunu, která umožňuje posunovat pilu dozadu a dopředu, což zvyšuje její všestrannost. Tato funkce vám dovolí provádět širší řezy, než by bylo možné pouze s pevně umístěnou pilou. Foto: Scheppach

Pokosové pily jsou určeny pro přesné řezy v různých materiálech. Využijete je tam, kde je potřeba řezat pod určitým úhlem. Ideální jsou na rámy, lišty i výrobu nábytku.

Konstrukce elektrické či akumulátorové stolní kotoučové pokosové pily se vyznačuje pohodlným a bezpečným ovládáním pomocí madla, kterým lze vést řez tak, že kotouč jemným přítlakem přibližujete k řezanému materiálu. Pily tohoto typu je nutné upevnit k pracovní ploše, ale mnohé se zároveň dají i přenášet, takže je snadno přemístíte tam, kde máte uložený materiál ke zpracování.

Pila Bosch

Foto: OBI

Pila s konstantní přesností

Pila Bosch Professional GCM 12 GDL se vyznačuje mimořádně lehkým chodem a konstantní přesností, jíž dosahuje díky robustnímu vodicímu ramenu. Tažný mechanismus bez tření zabezpečuje velmi lehké řezání. Díky integrovanému dvojitému laseru a kvalitnímu pilovému kotouči se můžete spolehnout na kvalitu řezu. Ovládací prvky pro nastavení pokosu a sklonu jsou vpředu pěkně po ruce. Vpravo i vlevo najdete opěrky materiálu s podélným dorazem. Motor 2 000 W poskytuje dostatečnou rezervu výkonu pro silné dřevo (obi.cz)

Aku pokosová pila Makita

Foto: Jadal

Akumulátorová pila

Aku pokosová pila Makita DLS600Z 18 V (prodává se bez akumulátoru a nabíječky) má hmotnost necelých 7 kg. Jde o lehkou kompaktní pilu od renomovaného výrobce, která nabízí výhody akumulátorového pohonu. To oceníte zejména na stavbě. Silný a spolehlivý bezuhlíkový motor umožňuje delší použití na jedno nabití akumulátoru, linii řezu „hlídá“ laserová ryska (jadal.cz)

pokosová pila s pojezdem

Foto: OBI

Pila s pojezdem

Pila Metabo KGS 305 M s pojezdem nabízí výsuvné rozšíření stolu pro řezání extrémně dlouhých obrobků, stejně jako rychloupínací násadec k bezpečné fixaci obrobku shora nebo zepředu. Pilu lze snadno přenášet, ergonomické plochy úchopu jsou uzpůsobeny pro nošení jednou nebo oběma rukama. Robustní konstrukce z hliníkového tlakového odlitku zvládne i náročné požadavky na tento nástroj (obi.cz)

Pokosová akumulátorová pila

Foto: Dewalt

Pokosová akumulátorová pila s baterií v ceně

Pokosová akumulátorová pila FLEXVOLT 54V Dewalt DCS781 X2 se prodává včetně nabíječky, dvou baterií a pilového kotouče. Na rozdíl od mnoha pil, k nimž je nutné akumulátory správně vybrat a dokoupit, máte v tomto případě po starostech. Průměr kotouče této pily je 305 mm, hmotnost 23,3 kg (dewaltnaradi.cz)

Pokosová pila

Foto: Kaufland

Ruční klasika

Pokosová pila Wiltec 550 mm reprezentuje ruční variantu tohoto užitečného nářadí. Je ideální pro přesné řezání dřeva, například okenních nebo dveřních rámů nebo stropních, záclonových či ozdobných lišt. Stabilitu ruční pily, která na rozdíl od elektrické řeže tahem pilového listu, podporuje dřevěný podstavec a 4 protiskluzové gumové nožičky. Podstavec je opatřen otvory, které lze využít k připevnění pily k pracovnímu stolu (kaufland.cz)

Malá pokosová pila pro modeláře

Foto: Grandic

Pokosová pila pro modeláře

Malá pokosová pila Proxxon KGS 80 nabízí vysoký standard renomované značky působící v tomto specifickém segmentu nářadí pro modeláře, tvůrce šperků či dekorací a pro všechny, kteří potřebují výkonný nástroj k přesnému řezání materiálů malých rozměrů. Kromě dřeva lze dodávaný kotouč použít i na řezání kovů a plastů (grandic.cz)

akumulátorová lehká pokosová pila

Foto: Worcraft

Lehká a akumulátorová pila

Pila WORCRAFT CMS-S20Li je další z řady akumulátorových pil. Vyznačuje se zajímavým designem, nízkou hmotností a možností řezání dřeva a dřevitých desek, kovů i plastů s příslušnými kotouči. Akumulátor ani nabíječka v ceně pily není, na e-shopu si však můžete vybrat z několika variant baterií i nabíjecích stanic (brufus.cz)

Posuvná pokosová pila

Foto: Ryobi

Posuvná pokosová pila ke zdi

Posuvná pokosová pila EMS216L se vyznačuje chytrou ergonomií a variabilním nastavením. Ve výbavě má kromě laseru i extra široká podpůrná madla, posuvné nastavení a díky konstrukci i možnost pracovat těsně u zdi, což se hodí ve stísněných prostorách (cz.ryobitools.eu)

Text: Richard Guryča
Foto: se svolením firem Ryobi, OBI, Worcraft, Grandic, Kaufland, Dewalt, Jadal, Scheppach

Pokosové pily: Klíč k přesným řezům a profesionálnímu zpracování