Maximalizace prostoru pomocí vestavěného nábytku

design vestavěné skříně přizpůsobený venkovskému stylu

Design lze úplně přizpůsobit stylu místnosti. Foto: Shutterstock

Díky vestavěnému nábytku lze z každého prostoru vytěžit maximum po funkční i estetické stránce. V mnoha případech se dokonce nábytek stává neodmyslitelnou součástí architektury domu, propojuje a odděluje jednotlivé místnosti, opticky zvětšuje či zmenšuje prostor.

Efektivní úložné systémy pro každou domácnost

Nedostatek místa pro ukládání věcí je evergreen, který provází jak běžné domácnosti, tak rekreační objekty. Dobře navržený vestavěný nábytek s integrovanými úložnými systémy pomůže efektivně využít tvarově složitá zákoutí i hůře přístupná místa u stropu, pod schody a stejně dobře dokáže skrýt mnohé nedostatky.

vestavěná skříň v podkrovní ložnici

Dvířka mohou působit velmi nenápadně. Foto: Shutterstock

Možnost přizpůsobení stylu interiéru

Další výhodou je možnost přizpůsobit jeho styl stávajícímu interiéru. Vestavěný nábytek může být navržen tak, aby harmonicky ladil s ostatními prvky místnosti, čímž podporuje sjednocený vzhled. Díky možnosti výběru materiálů, barev a povrchových úprav lze dosáhnout požadovaného stylu, ať už jde o moderní, minimalistický, rustikální nebo klasický design.

vestavěný nábytek v předsíni

Zvláště s menším prostorem je třeba pracovat efektivně. Foto: Shutterstock

Materiály ovlivňující kvalitu vestavěného nábytku

Materiály použité pro výrobu vestavěného nábytku jsou klíčové pro jeho kvalitu a životnost. Mezi nejčastěji používané patří dřevo (masivní i dýhované), laminát, MDF desky a překližka. Každý materiál má své specifické vlastnosti, které ovlivňují jeho vhodnost pro využití k různým účelům.

Masivní dřevo je oblíbené pro svou pevnost a estetickou hodnotu, zatímco dýhované desky a lamináty nabízejí širší škálu dekorů a barev. MDF desky se snadno opracovávají a mohou na nich vyniknout různé detaily. Překližka je zase robustní, odolná a díky specifickému vzhledu se často používá v moderních interiérech.

Ergonomie a funkčnost vestavěného nábytku

Při návrhu vestavěného nábytku je důležité zohlednit estetiku, funkčnost, ergonomii a zároveň vzít v potaz technické aspekty, jako jsou nosnost, způsoby otevírání a zavírání a integrace moderních technologií (např. osvětlení, vestavěné zásuvky, nabíječky). Úložný nábytek často zahrnuje různé vychytávky, jako jsou výsuvné police a vestavěné organizéry, které zvyšují jeho praktičnost. Pro lepší využití úložného prostoru můžeme využít i speciální systémy jako rohové skříňky s otočnými policemi nebo výsuvné závěsné systémy.

efektivní využití prostoru pod schody

Využití lze nalézt pro všemožná zákoutí. Foto: Shutterstock

Chytrá řešení pro oddělení prostoru

V moderních domech bývá vestavěný úložný systém samozřejmostí minimálně v místnosti, která slouží jako šatna. Stejný účel splní ale i chytře řešená šatní skříň. Pomocí nábytku lze také efektivně oddělit prostor. V jedné velké místnosti může nábytek plnit roli příčky. Někdy mohou být do šatní stěny zasazeny dveře do další místnosti tak šikovně, že vypadají jako její součást a stávají se tak skoro neviditelné.

Využití velkých ploch v interiéru

Ve stylových interiérech často nepůsobí dobře velké hladké plochy lamina, zvlášť pokud jsou ve výrazném dřevěném dekoru, který na sebe strhává všechnu pozornost. Mnohdy je lepší je nechat pomocí bílé barvy splynout s ostatními zdmi nebo je rozdělit alespoň opticky na menší části.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Maximalizace prostoru pomocí vestavěného nábytku