Posezónní údržba zahradní techniky: Klíč k dlouhé životnosti strojů

Rubrika: Market

S koncem zahradní sezóny přichází čas na důkladnou údržbu sekaček, traktorů a dalších strojů, které během roku pracovaly v náročných podmínkách. Vysoké teploty nebo prašnost kladly zvýšené nároky na oleje a filtry, což činí posezónní údržbu nezbytnou. Správná péče zahrnuje čištění, výměnu oleje a filtrů, a případné opravy, které zajistí, že vaše technika bude na jaře připravena k práci.

Na co bychom neměli zapomenout? „Každý stroj by se měl v první řadě dokonale vyčistit. U sekaček či traktorů je potřeba vyměnit olej, zkontrolovat filtry, vyčistit je, případně vyměnit. Filtry jsou kvůli prachu zanesené. Pokud je nevyčistíte nebo nevyměníte, projdou jimi mikročástice a jsou unášeny do motoru. Pak se stane, že se může rychle opotřebit píst, pístní kroužky i ložiska. Když se filtr zcela ucpe, motor nemá správnou směs, ztrácí výkon a zanáší se sazemi, což může vést k extrémnímu opotřebení i poškození. Prach se může snadno dostat i do míst, kde nejsou kryté kluzné části – například do zadních náhonů nápravy. Když se nevyčistí a nepromaže, i zde hrozí rychlé opotřebení,“ vysvětluje Filip Werner ze společnosti Mountfield.

Někteří šikovnější uživatelé sami zvládnou nabrousit nůž, ale problém už může nastat s jeho vyvážením, což je hodně důležité, aby nedošlo k poškození ložisek klikové hřídele motoru nadměrnými vibracemi. Na tuto činnost už je lepší navštívit autorizovaný servis, stejně jako například na opravu a seřízení pojezdu či veškeré operace v motoru, jako je např. seřízení otáček, změření ventilových vůlí a tlaků ve válci atd. Odborný technik specializující se na zahradní techniku dokáže také snáze odhalit počínající problém a včasným servisním zásahem zabránit rozsáhlejšímu poškození stroje.

Zejména údržbu strojů s benzinovým motorem rozhodně nepodceňujte. Například motory benzinových pil nebo křovinořezů pracují i v rozmezí 10 až 12 tis. otáček, často může tedy dojít k jejich poškození v důsledku zanedbané údržby.

Zapomenout byste ale neměli ani na své elektrokolo, na podzim nebo přes zimu je ideální čas nechat ho před cyklo sezonou pečlivě prohlédnout, abyste měli jistotu, že elektrokolo bude v pořádku a připravené na bezpečný provoz.

V Mountfieldu právě probíhají posezonní prohlídky zdarma, při nichž vaši zahradní techniku odborníci bezplatně prohlédnou, prověří její kondici a v případě potřeby provedou nutnou údržbu za mimořádně výhodných podmínek včetně výměny oleje a slevy na náhradní díly. Například u benzinové sekačky s pojezdem zdarma vyzkouší všechny základní funkce a zkontrolují ovládací prvky, vzduchový filtr, stav a hladinu oleje, těsnost spalovacího prostoru, žací ústrojí, pojezd, šroubové spoje, klínový řemen a další. V případě potřeby pak servisní technici přistoupí k nutné údržbě. Ta je pro vás nyní výrazně zvýhodněná, takže oproti servisu v běžné sezoně ušetříte dost peněz.

V rámci posezonních servisních prohlídek je pro vás připravena i možnost mimořádně výhodné dopravy. Například benzinovou sekačku nebo elektrokolo dovezou do servisu jen za 100 Kč a zpět k vám domů také jen za 100 Kč. A dopravu traktoru můžete mít se slevou 50 % (z cen dle vzdálenostních zón) a s využitím věrnostních bodů. Zvýhodněné ceny dopravy platí při objednání do 30. 11.

Nezapomínejte, že pravidelná údržba zahradní techniky nejen prodlužuje její životnost, ale také zajišťuje bezpečný a efektivní provoz. A právě v průběhu října je ideální doba na to, abyste svůj stroj dali k údržbě do autorizovaného servisu. Investice do odborného servisu se vám pak vrátí v podobě spolehlivě fungujících strojů, které budou připraveny na další sezónu.

Více informací naleznete na www.mountfield.cz.

Komerční prezentace

Posezónní údržba zahradní techniky: Klíč k dlouhé životnosti strojů