Bazén s večerním sluncem: Jak vytvořit relaxační zónu na zahradě

bazén u domu na venkově

Västervik, kde našla Jeanette s rodinou útočiště, leží u Baltského moře, na úrovni ostrova Gotland. Foto: David Wall

Po několika letech strávených ve švédském hlavním městě Stockholmu se interiérová designérka Jeanette Hammarstedtová s rodinou přestěhovala na venkov do rodného klidného Västerviku. Čerstvým přírůstkem je bazén, který přibyl loni v létě.

Jeanette žije s manželem Joelem a dětmi Sigvardem a Florou v domě, který během posledních osmi let proměnili zevnitř i zvenčí. Nejnovějšími stavbami jsou bazén a terasa u domu. Český specialista na keramické obklady dodal pro tento projekt venkovní dlaždice ze série Quarzit Outdoor, které dokonale ladí s kvalitním designem rodinné terasy, bazénu a rozlehlé zahrady.

mít vlastní bazén má své výhody

Jeanette Hammarstedtová si od loňského roku u bazénu po příchodu z práce domů užívá večerní slunce. Foto: David Wall

Chladné moře a vlastní bazén

S vlastním bazénem při stěhování rodina nepočítala, a to především kvůli blízkosti Baltského moře. „Zároveň,“ říká Jeanette, „jsou nedaleká místa ke koupání večer chladná a stinná, i když je v létě vzduch ještě teplý.“ A tak poté, co se na podzim roku 2022 naskytla příležitost koupit bazén, rozhodla se pro něj rodina během týdne. Nyní mohou dny u moře doplnit slunečnými večery u bazénu.

Tři oblasti v zahradě

Při plánování prostoru u bazénu se na výběru materiálů a důležitých detailů podílela celá rodina. „Nechtěli jsme použít další dřevo, protože jsme chtěli prostor bazénu záměrně oddělit od terasy, dát mu vlastní charakter. Pak jsme přemýšleli o žulové dlažbě…,“ říká Jeanette Hammarstedtová. Sympatická mladá žena, která pracuje jako interiérová designérka a ráda dělá věci sama, má díky své práci dobrý cit pro prostor, design a architekturu. Její studium a profese jí pomohly i při plánování rodinného útočiště.

Splynutí s terasou, verandou a zahradou

Plocha o rozloze 100 metrů čtverečních kolem bazénu se měla stát místem, kde lidé rádi tráví společný čas. Světle šedá bazénová nádrž byla zcela zapuštěna do země. Při výběru dlaždic bylo proto důležité, aby barevně ladily a vytvářely harmonický celkový vzhled. Keramické obklady a jejich barevné provedení měly novému obytnému prostoru dodat samostatný charakter, ale zároveň splynout se stávající strukturou terasy, verandy a zahrady.

„Možností bylo mnoho. Prohlédli jsme si tedy vzorky a provedli výběr, přičemž jsme se nejprve rozhodli pro větší formát, poté pro barvu a povrch. Ve výběru bylo několik tipů. Se sérií Quarzit Outdoor 60 × 60 cm v šedé barvě a tloušťce 2 cm jsme nakonec našli požadovanou barvu i design dlažby,“ vysvětluje Jeanette.

Přirozený přechod z vnitřních prostor domu do zahrady zajistí útulná terasa

Přiložili ruce k dílu

Na stavbě se podílela celá rodina Hammarstedtů. Poté, co společně vykopali jámu pro bazén a společně vylili základy, věděli, že podobnou činnost už nebudou řešit. Bezpochyby to byla skvělá týmová práce, ale také obrovský výkon. Při plánování prostoru kolem bazénu se dozvěděli o možnosti položit dlaždice s 2 cm tloušťkou na snadno instalovatelné terče.

Rady architektky

Poradenství při výběru dlaždic RAKO poskytla architektka Linda Lavraki. Jeanette s ní byla v odborném kontaktu již před projektem soukromého bazénu. Linda rodině dala nejen potřebné informace o výrobcích, ale i komplexní servis s dodávkou a technickým řešením. „Čím více jsme o obkladech přemýšleli, tím více se nám nápad líbil. Vzorky dlaždic, které jsme od Lindy obdrželi, se nám na první pohled líbily, byly kvalitní, technické vlastnosti jako protiskluznost a odolnost byly vhodné pro naši stavbu,“ vysvětluje klientka.

vlastní bazén v zahradě

Dlaždice RAKO Quarzit outdoor propojí dům se zahradou. Foto: David Wall

Nádhera vlastního bazénu

Interiérová designérka Jeanette neponechala nic náhodě a vytvořila vlastní nákresy a vizualizace, aby viděla, jak bazén doplní terasu u domu a přilehlou zahradu. „Byli jsme tehdy trochu nervózní: Jak vysoký má být bazén vzhledem k okolí? A vejde se tam vůbec? Ale teď, když se ohlédneme zpět, máme z toho obzvlášť dobrý pocit, protože jsme část práce udělali sami.“

Jakmile byl bazén na místě, mohly začít práce na pokládce keramické dlažby. Práce prováděl obkladač z regionu. Podlaha má jen minimální nároky na údržbu, velmi dobře větrá, navíc ve vzniklém prostoru pod ní lze vést nejrůznější rozvody. Je zajištěný snadný odtok stříkající nebo dešťové vody. Konstrukci je možné v případě potřeby opravit nebo zcela rozebrat. Práce byly dokončeny v druhé polovině roku 2023. A přestože první bazénové pozdní léto bylo deštivé, rodina si už naplno užívá nového bazénu. Jeanette Hammarstedtová je spokojená: „Na začátku září jsme mohli využít vzácné příležitosti a vyzvednout si děti dříve domů. Společně jsme si šli zaplavat a naplno si užívali krásného počasí. Bylo to prostě nádherné!“

Text: RAKO
Foto: David Wall

Bazén s večerním sluncem: Jak vytvořit relaxační zónu na zahradě