Jak odnaučit psí zlozvyky: Praktické tipy pro správnou výchovu

kousací hračky jsou pro psy zábavné

Kousací hračky pejska zabaví. Foto: Shutterstock

Nad drobnostmi lze přimhouřit oko, problémovému chování je však nutné věnovat pozornost dřív, než se z něho stane zlozvyk. I ten se dá odnaučit, ale je snazší tomu předejít.

Příčiny zlozvyků

Zlozvyky mívají kořeny v chybách při výchově nebo jejím zanedbáním. S výcvikem je proto nejlepší začít co nejdřív a hlavně být důslední. Při výchově štěněte je ovšem třeba přizpůsobit výchovu věku, protože nelze čekat, že například vydrží celý den bez venčení.

Pejsek z útulku může být „nepolíbený výchovou“, jeho nevychovanost může způsobit předchozí dlouhodobé hladovění či osamocenost. I v jeho případě je důležitá důslednost, ale zároveň na něj nelze tlačit. Především musíte získat jeho důvěru.

Hlasité dožadování pozornosti

Štěkání, vytí či kňourání je sice přirozeným komunikačním projevem, ale může být nepříjemné. Nejčastěji k němu dochází, zůstane-li pes sám doma. Pro sousedy je takové chování obtěžující. Přidat se může i ničení věcí či vykonání potřeby.

Aby zvíře nebylo vystaveno náhlému stresu, musíte ho na samotu zvykat postupně. Pokud štěká nebo chce velkou pozornost, nevšímejte si toho. Nezapomeňte ho ale předem pořádně vyvenčit a tím i unavit. Pamlsek, hlavolam nebo hračky ho zabaví a zmírní stres.

jak se vyhnout ničení věcí psem

Pes může doma z nudy ničit věci. Foto: Shutterstock

Loudění jídla

Nejsnadněji předejdete žebravým scénkám tak, že pejska nikdy nekrmíte u stolu svým jídlem. Pokud začne loudit, pošlete ho lehnout do pelíšku. Nedovolte cizím lidem, aby mu nabízeli různé pochutiny.

Odpadkoví labužníci

Pro některé pejsky má neodolatelné kouzlo odpadkový koš. Jeho obsah nebo pohozené potraviny mohou po snědení vyvolat zdravotní potíže. Dobré je proto natrénovat povel „fuj“ a „dej“. Pokud jídlo po vašem povelu odhodí, pochvalte ho a motivujte pamlskem.

Nikdy není pozdě

Dostanete-li se do situace, že vám pejsek přerůstá přes hlavu a nevíte si s ním rady, obraťte se na zkušeného odborníka, který s výchovou pomůže.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock

Jak odnaučit psí zlozvyky: Praktické tipy pro správnou výchovu