Kdy správně používat blinkry na silnici? Vyhněte se častým chybám!

kdy používat blinkr

Znamení o změně směru jízdy musí řidiči dávat včas. Foto: Shutterstock

Na našich silnicích to dost často vypadá, že právě toto důležité zařízení zapomněli v továrně do vozidel namontovat. Nebo že by to bylo v řidičích?

Zákon o silničním provozu přesně vyjmenovává situace, kdy jsou řidiči povinni blinkr použít. Bohužel řada řidičů jako by zapomínala na tento jednoduchý úkon, který je jedním ze základních prostředků, jak komunikovat s ostatními účastníky silničního provozu. Právě blinkry dávají okolí na vědomí, kterým směrem se dále budeme vydávat, stejně tak informují o tom, co se právě chystají dělat ostatní.

Své úmysly musíme dávat najevo včas, už v momentě, kdy se rozhodneme začít předjíždět, měnit jízdní pruh nebo odbočovat, samozřejmě po zhodnocení situace před námi a za námi. Rozhodně ale nepostačí jen pouhé bliknutí směrovými světly, potřeba je opravdu je zapnout.

Správné použití blinkrů při jízdě v pruzích

Při jízdě v pruzích musíme ukazovat každé přejetí z jednoho pruhu do druhého. I zde platí, že signál musí přijít včas, nikoli až ve chvíli, kdy zahájíme manévr. Potřeba je ohlídat si následné vypnutí blinkru. Často se může stát, že pohyb volantem nebude dostačující pro samočinné vypnutí blinkru. Při jízdě v odbočovacím pruhu, kdy se chystáme odbočit, je potřeba blinkr použít vždy, i když máme dojem, že náš záměr je všem úplně jasný.

Blinkry na křižovatkách – nejčastější chyby

Celá řada řidičů chybuje na křižovatkách, například když hlavní silnice vede do zatáčky, zatímco vedlejší pokračuje rovně. Mnozí se mylně domnívají, že nemusí blikat, když se pořád drží na hlavní silnici. Opak je ale pravdou. Blinkr je potřeba použít vždy, když odbočujeme.
Pozor také na situaci, kdy blinkr použijeme příliš brzy a kdy projedeme několik křižovatek se zapnutým blinkrem a teprve potom odbočíme. Snadno tak můžeme způsobit karambol. Řidiči, kteří najedou na komunikaci později, než odbočíme, by se mohli domnívat, že budeme odbočovat na nejbližší křižovatce.

Blinkr při parkování – na co nezapomenout

Dalším problémovým manévrem je parkování. Zde platí jednoduché pravidlo, které říká, že je potřeba aktivovat blinkr jen na straně, kam budeme s vozem zajíždět. Rozblikání všech směrových světel řidičům jedoucím za námi nic moc neřekne. Při vyjíždění z parkovacího místa pak opět nezapomeneme dát blinkr do směru, kam vyjíždíme. Blinkr spustíme jako první a až pak zahájíme vlastní manévr.

Blinkr a kruhový objezd

Při vjezdu na kruhový objezd neblikáme, protože je jasné, kterým směrem se vydáme, pojedeme vždy doprava. Směrová světla se nepoužívají ani při jízdě po kruhovém objezdu. Blinkry používáme pouze před výjezdem a při výjezdu, aby řidiči, kteří chtějí na objezd vjet, věděli, že je vyjíždějící auto již nemůže ohrozit.

Použití blinkrů při objíždění překážek

Předjíždění cyklisty nebo objíždění překážky (tou může být třeba stojící auto, ale i chodec) si vždycky žádá použití blinkru. Dokonce i v případě, kdy jde chodec po krajnici a není potřeba kvůli němu výrazně vybočovat z jízdního pruhu. Použijeme blinkr, třeba jen proto, že na chodce upozorníme ostatní řidiče.

kdy zapínat varovná světla

Foto: Shutterstock

Kdy použít varovná světla

Světelné výstražné znamení dávané zapnutím výstražného světelného zařízení (takzvané varovné blikače) smí řidič užít jen ve dvou případech. A to při nouzovém stání (závada na vozidle nebo nákladu, náhlá nevolnost, dopravní nehoda) nejméně po dobu, než na vozovku umístí výstražný trojúhelník, nebo je-li nutné upozornit ostatní účastníky provozu na hrozící nebezpečí, zejména v případech, kdy je třeba náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo.

Text: Jiří Svoboda
Foto: Shutterstock

Kdy správně používat blinkry na silnici? Vyhněte se častým chybám!