Nátěry proti vlhkosti: Jak efektivně chránit váš domov

nátěr proti vlhkosti

Sortiment snadno aplikovatelných a k okamžitému použití připravených vodoodpudivých nátěrů je stále širší. Foto: Shutterstock

Hydroizolační nátěry jsou skvělým řešením pro ochranu proti vlhkosti v interiéru i exteriéru. Využívají se zejména na betonové základy, v koupelnách, pod dlažbou, na dřevě a dalších površích. Díky snadné aplikaci a schopnosti pokrýt i nerovné členité povrchy jsou ideální pro širokou škálu projektů.

Co jsou hydroizolační nátěry?

Hydroizolační nátěry chrání povrchy před pronikáním vody. Jsou vhodné nejen pod dlažbu a obklady v koupelnách či kuchyních, ale také pro terasy, jímky, nádrže či bazény. Lze je použít jako vodotěsné nátěry na beton, základy a střechy. Díky snadné aplikaci vytvoří bezešvé spoje, které efektivně izolují proti vodě.

Typy hydroizolačních nátěrů:

  1. Asfaltové stěrky
    Asfaltové stěrky jsou vhodné pro izolaci základů, střech a betonových ploch. Před jejich aplikací je nutné povrch vyhladit a odstranit nesoudržné části. Tyto nátěry dobře fungují i na nerovných plochách, kde je obtížné použít klasické asfaltové pásy.
  2. Finální vodoodpudivé nátěry
    Tyto nátěry jsou ideální pro ochranu omítek, betonu, přírodního kamene a zateplovacích systémů. Chrání povrch před deštěm a zabraňují pronikání vody do zdiva. Pomáhají také předcházet růstu plísní a řas na fasádách a zdivu.
  3. Protiplísňové malířské nátěry
    Malířské nátěry proti plísním obsahují biocidní látky, které účinně ničí plísně, řasy a mechy. Tyto nátěry vytvářejí na povrchu ochrannou vrstvu, která brání průniku vlhkosti. Je důležité zajistit správné větrání a temperování místností, aby nátěry byly co nejúčinnější.
Stěrka Sanaflex

Stěrka Sanaflex vytvoří izolaci pod keramické obklady a použít ji můžete i k nátěru sklepních stěn (foto: Stachema)

Jak nátěry proti vlhkosti aplikovat?

Aplikace hydroizolačních nátěrů je jednoduchá. Před nanášením je třeba důkladně připravit povrch – odstranit prach, nečistoty a nesoudržné části. Nátěr nanášejte podle pokynů výrobce ve dvou až třech vrstvách, přičemž mezi jednotlivými vrstvami nechte nátěr zaschnout. Poté můžete pokračovat s dalšími stavebními úpravami, jako je lepení dlažby nebo montáž izolace.

Výhody hydroizolačních nátěrů:

  • Snadná aplikace: Lze je nanášet na různé povrchy bez potřeby speciálního nářadí.
  • Flexibilita: Hodí se i na nerovné a členité povrchy.
  • Účinná ochrana: Vytvářejí bezešvé spoje a poskytují dlouhodobou ochranu proti vodě a vlhkosti.
  • Široké využití: Od základů, přes střechy až po koupelny a kuchyně.

Hydroizolační nátěry jsou ideální volbou pro ochranu domova před vlhkostí. Pokud hledáte snadné a efektivní řešení, které vám pomůže prodloužit životnost stavebních materiálů a předejít problémům s vlhkostí, tyto nátěry jsou tím pravým.

Text: Richard Guryča
Foto: Shutterstock a se svolením firmy Stachema

Nátěry proti vlhkosti: Jak efektivně chránit váš domov