Pilníky a rašple

pilník do dílny

Co je pilník, to asi ví každý. Rozsah jeho použití je široký a nejde jen o broušení kovů nebo ostření nástrojů. Začít lze u pilníčků na nehty nebo na dočištění spojů u plastových lepených modelů. Ne každý se ovšem setkal s rašplí neboli struhákem, což je velký ruční truhlářský pilník. Používá se k hrubšímu opracovávání dřeva. Rašple je vyrobena z oceli, dlouhá je obvykle 30–50 cm a na pracovní ploše má přibližně 0,5 mm vysoké ostré hroty (seky) (foto: Shutterstock)

Využijete je při práci s kovem i se dřevem. Jsou neocenitelnými pomocníky při začišťování svarů i při ručním obrábění kovů, ale hodí se i pro úpravy povrchu dřeva, vytváření drážek či spojů.

Pilníky i rašple jsou symboly poctivého ručního nářadí. Existují však i rašplové kotouče nebo různé nástavce na elektrické nářadí, kterým se někdy rovněž říká rašple a může to být matoucí. Stejně tak je dobré vědět, že práci ručního pilníku někdy zastanou jemnější brusky nebo oscilační nářadí. Ruční pilníky a rašple jsou však levné, spolehlivé a práci s nimi máte za cenu menší námahy zcela pod kontrolou.

Existují i rašplové kotouče na úhlové brusky nebo nástavce na oscilační nářadí

plochá rašple

Foto: OBI

Plochá rašple

V sortimentu nářadí Lux Tools, které seženete v OBI, je i plochá rašple se sekem hrubosti 2 a s ergonomickou rukojetí. Je určena k opracování dřeva, ale použít ji lze i na kovy, plasty a další materiály. Rašple na snímku je dlouhá 150 mm, její hmotnost je 132 g (obi.cz)

pilníky na pilový řetěz

Foto: Bahco-naradi.cz

Na pilový řetěz

Výrobce ručního nářadí má v nabídce i pilník na broušení pilových řetězů. V sadě koupíte 3 kulaté pilníky o rozměru 200 × 4 mm. Pilník je určený k pohotovému doostření zubů pilového řetězu. To se obvykle dělá v přestávkách řezání, často i přímo v lese, a osvojit si techniku broušení tenkým kulatým pilníkem se hodí (bahco-naradi.cz)

rašple strojní sek

Foto: Ajaxpilníky

Rašple strojní sek

Strojně sekaná rašple se vyznačuje geometricky přesnou linií seku. Taková rašple primárně slouží k opracování dřeva, ale lze ji použít i na jiné měkké materiály, takže ji ocení ve výbavě nejen truhláři, ale i modeláři a domácí kutilové. Výrobce dodá na objednávku i rašple v jemnějším či hrubším seku (ajaxpilniky.cz)

půlkulatý pilník

Foto: OBI

Půlkulatý pilník

Pilníky půlkulatého tvaru alespoň v několika velikostech by vzhledem ke svému univerzálnímu využití neměly v dílně chybět. Využijete je zejména při čištění a finálním obrábění různých otvorů. Lux-Tools půlkulatý pilník se sekem 2 a délkou 100 mm je ideální pro přesné pilování a zároveň patří do kategorie nářadí za dostupnou cenu (obi.cz)

rašple apilník v sadě

Foto: Vercajk-pardubice.cz

V sadě

Rašple i pilníky se vyplatí nakupovat v sadách, protože jednotlivé nástroje tak vyjdou levněji. Například rašple značky Extol lze koupit v sadách po dvou i po třech, přičemž sada na snímku nabízí užitečnou kombinaci rašple ploché a kulaté. Obojí se skvěle hodí při truhlařině. Plochá obrábí plochy či hrany, kulatou můžete začistit otvory nebo doladit různé oblouky a výřezy. Nástroje mají otvor pro zavěšení (vercajk-pardubice.cz)

rašple na sádru

Foto: Bauhaus

Na sádru

K obrábění sádrových odlitků nebo komponentů z tohoto materiálu můžete používat rašpli velmi efektivně a výrobek značky Narex to připomíná rovnou v popisku pro kupující. Rašpli lze samozřejmě uplatnit i při obvyklých pracích, ať už jde o opracování dřeva, kovů, nebo plastu. Nástroj na snímku má délku 300 mm, sek hrubosti 2 a rukojeť s otvorem pro zavěšení (bauhaus.cz)

rašple na kopyta

Foto: Propodkovare.cz

Na kopyta

Rašple eXcel LEGEND je speciální nástroj na rašplování koňských kopyt, který používají podkováři, ale hodit se bude i farmářům a chovatelům koní. Větší rašplovací plocha slibuje rychlejší práci a snadnější srovnání plochy kopyta. Jedinečný tvar zubů dobře obstojí ve vlhkých podmínkách a zanechává hladký a lesklý povrch kopyta. Středně velké zuby mají otevřenou stavbu, aby se nezadrhávaly při rašplování (propodkovare.cz)

Praktické uložení

Sestava pěti pilníků o rozměrech 393 × 188 mm ve výplni do řemeslnického boxu či vozíku na nářadí obsahuje plochý obdélníkový pilník, tříhranný pilník, čtyřhranný pilník, půlkulatý pilník a kulatý pilník, vše se sekem hrubosti 2. Získáte tak praktickou sestavu, která zvládne všechny obvyklé dílenské práce, k nimž pilník potřebujete (ahprofi.cz)

Text: Richard Guryča
Foto: Archiv firem a Shutterstock

Pilníky a rašple