Sluncemilná krásnoočka

barevné krásnoočko

Kombinace dvou pastelových barev květů působí zajímavě. Foto: Shutterstock

Ideální rostliny pro současná suchá a horká léta. Mezi ostatní výsadbou budou až do pozdního podzimu zářit, jako by vyšly desítky malých sluníček.

Krásnoočka (Coreopsis) patřící do čeledi hvězdicovitých můžeme pořídit v různých druzích a kultivarech jako trvalky nebo letničky s jednoduchými, dvojitými, poloplnými či plnými květy. U základních druhů jsou ve žluté barvě, u vyšlechtěných kultivarů pak v bílé, máslové, růžové, fialové či rubínové anebo jsou dvoubarevné. Nakvétají od června až do počátku listopadu a představují tak vítaný zdroj potravy pro opylovače i v době, kdy už je mnoho rostlin po odkvětu.

krásnoočko ve skupinové výsadbě

Krásnoočka se výborně uplatní ve skupinových výsadbách. Foto: Shutterstock

Kam se krásnoočka hodí

Uplatnění najdou v chalupářské, rustikální i chatové zahradě v trvalkových záhonech a smíšených skupinách, kde jim můžou dělat společnost hvězdnice, montbrécie, kokardy, ostrožky, šuškardy, floxy, zavinutky, třapatky, zvonkovce, šalvěje, rozrazily a máčky. Nepřehlédnutelnými udělají krásnoočka osázené nádoby, kde se mohou doplňovat s dalšími sluncemilnými trvalkami či letničkami. Nižší druhy jsou vhodné také do skalek a k olemování záhonů či zahradních cestiček.

krásnoočko v nádobě

Ve výrazné barevné kombinaci přitáhne krásnoočko pozornost. Foto: Shutterstock

Pěstební nároky krásnooček

Krásnoočka jsou původní rostliny severoamerických prérií, není se tudíž čemu divit, že sluneční úpal ani občasný nedostatek vody pro ně nepředstavují problém. Stanoviště na přímém slunci jim vyhovuje, snesou ale i mírný stín. Půda by měla být živná hlinitopísčitá a dobře propustná.

Trvalková krásnoočka vysazujeme na podzim nebo na jaře. Množit je můžeme po třech letech od výsadby dělením trsů. Jednoletá vyséváme v dubnu. Můžeme si je předpěstovat od března doma nebo ve skleníku. Vytrvalé druhy na zimu zatahují a na jaře obráží od kořene. V našich podnebních podmínkách jsou mrazuvzdorné, ale doporučuje se kryt z chvojí pro rostliny na záhonech a pro pěstované v nádobách zimování v bezmrazé místnosti jen s velmi mírnou občasnou zálivkou.

Střední a vyšší odrůdy krásnooček jsou vhodné k řezu. Díky postupně se rozvíjejícím poupatům zůstává kytice z nich dlouhou dobu atraktivní.

Nejčastější druhy krásnooček

Krásnoočko přeslenité

Kompaktně rostoucí trvalka dosahuje výšky mezi 30 až 60 cm a s každým rokem se rozrůstá. Typické jsou pro ni tenké rozvětvené stonky s jemnými zelenými čárkovitými listy tak trochu připomínajícími kopr a zářivě žluté úbory, které mohou mít tmavší středy. Rozkvétají od července do začátku listopadu.

krásnoočko přeslenité

Pro krásnoočko přeslenité je typická zářivě žlutá barva květů. Foto: Shutterstock

Krásnoočko dvoubarvé

Větvenými stonky a jemně dělenými lístky se charakterizuje jako letnička. Co se týče vzrůstu, nejvyšší odrůdy dosahují až jeden metr, uvítají tudíž podporu okolních rostlin ve skupinové výsadbě. Nízké mívají okolo 20 až 30 cm. Květy žlutočerveně, vzácněji pouze žlutě zbarvené mají v průměru 3 cm, vykvétají v červnu až říjnu.

krásnoočko dvoubarevné

Krásnoočko dvoubarvé má okvětní plátky ve střední části červenohnědé a na okrajích žluté. Foto: Shutterstock

Krásnoočko trojkřídlé

Robustní velmi vzrůstný druh s keřovitým tvarem a sytě zelenými úzce kopinatými listy kvete velkými, nejčastěji žlutými květy od července do září. Prospívá na slunci i v polostínu a mírně vlhkých půdách. Při nedostatku vláhy nenaroste do běžných rozměrů.

Krásnoočko různolisté

Husté, často poléhavé keříky vysoké do půl metru až s osmicentimetrovými květy se střapatými sytě žlutými korunními plátky s hnědým lemováním kolem středu. Vzhledem ke křehkosti stonků ocení podporu pevnějších rostlin nebo lehké nízké konstrukce z proutí.

Krásnoočko velkokvěté

Keříčkovitě rostoucí mohutnější rostliny se silnějšími listy a jednoduchými či plnými květy v sytě žluté barvě nebo v kombinaci s červenohnědou. Vybírat lze z nižších i vysokých odrůd. Většinou se pěstují jako letničky. Mají tendenci se samovolně vysévat.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem

Sluncemilná krásnoočka