Tradiční nástroje na sečení

kosa a srp

Kosa a srp patří k tradičním nástrojům na sečení. Foto: Shutterstock

Jejich práci z velké většiny převzaly sekačky, které si s trávou poradí rychleji, přesto najdou srpy a kosy na zahradě své uplatnění. Navíc jsou ekologické a sečení kosou nahradí rozcvičku.

Ruční kosy a srpy si poradí s přerostlou zelení i v těžko přístupných místech, například u zdí, pod plotem, okolo záhonů. Tráva s nimi posečená ke krmení či podestýlce pro zvířata bude neporušená a bez zplodin z motoru sekačky.

Není srp jako srp

Srp slouží pro ruční sekání trávy a bylin či obsekávání okrasných rostlin. Vyrábí se z oceli a má kulatý tvar. Lze ho sehnat také ve verzi pro leváky. K dostání je i tzv. kosový čili kososrp připomínající miniaturní kosu, který má o něco větší záběr. Kososrpy se vyrábějí i skládací. V obou případech se prodávají jako celek s násadou.

Účelná kosa

kosa s ergonomickou rukojetí

Kosení větších ploch jde s kosou rychle a téměř bez námahy (foto: Hornbach)

Oproti srpu má kosa mnohem větší dosah. Při správně vybraném nástroji a používání s ní není práce namáhavá. I když mluvíme o kompletním nástroji, kosou je ve skutečnosti pouze kovová část s ostřím, která se upevňuje na násadu, jež má speciální název kosiště. To bývá nejčastěji dřevěné, které se ještě rozlišuje podle tvaru a umístění rukojetí. Nejběžnější je kosiště české s klikou, obdobné bavorské, moravské dvouručkové, prohnuté rakouské, jednoručkové. Dalším používaným materiálem je kov. Kosiště mohou být ergonomicky tvarovaná a mít nastavitelné rukojeti. Upevňovací objímce na dřevěné typy a doplněné utahovacím šroubem se říká kosiřík, ke kovovému kosišti se kosa připevňuje pomocí šroubu a samojisticí matice. Méně často se používá prstenec, který se navlékne na kosiště, a do něj se na sílu vsune kosa. Za nejkvalitnější jsou dnes považovány kosy rakouské, nejhůře se naklepávají ostří tvrdé kosy ruské výroby.

broušení kosy

Během sečení je třeba brousit ostří. Foto: Shutterstock

Jak vybírat kosu

Obecně platí, že nejlepší je mít kosy o dvou různých délkách. Pro obsekávání je ideální s délkou 55 cm, pro sečení velkých ploch, jako jsou louky, se hodí v délce 75 až 90 cm. V případě jediného nástroje je praktiky doporučován rozměr 65 nebo 70 cm. Začátečníkovi bude vyhovovat kosa kratší, snadněji se mu bude i ostřit.

naklepávání kosy

Nová kosa či srp se musí naklepat. Pravidelné naklepání je nutné provádět po celou dobu užívání. Foto: Shutterstock

Ostření je malá věda

  • Srp i kosu je nutné během sečení ostřit (obtahovat brouskem).
  • Po určité době se musí také naklepat, což znamená nasměrovat ostří do správného sklonu. Můžete se obrátit na odborníka nebo absolvovat kurz, kde se to naučíte.

Text: Zuzana Ottová
Foto: Shutterstock a se svolením firmy Hornbach

Tradiční nástroje na sečení