Jak natírat plasty

nátěr plastového nábytku

Obecně je u plastů problém v obtížnějším dosažení soudržné a souvislé vrstvy nátěru, takže bude třeba více vrstev (foto: Balakryl)

Plasty mají pověst materiálu, který se jen obtížně natírá. Ale zejména v souvislosti se vzrůstem obliby plastových oken, dveří a nábytku se objevily barvy, které na něm drží.

Při natírání plastu je velmi důležité vybrat si správnou barvu a upravit povrch podle doporučení výrobce nátěrových hmot. Není zde příliš mnoho prostoru na nějaké experimentování, protože většina univerzálních barev na něm nedrží, steče už při nanášení nebo opadá velmi rychle po zaschnutí. Týká se to i barev ve sprejích, které mohou vypadat jako dobré řešení pro opatření plastových výrobků nátěrem, ale je třeba zvolit správný výrobek a postup.

Co dělat aby barva na platu držela

Ani výrobci barev přímo určených na plasty nezaručují úspěch na sto procent. Nejprve je proto nutné zjistit složení plastového výrobku, což obvykle lze podle symbolu, kterým by měl být daný předmět opatřen na spodní straně. Takže porovnání technického listu s určením či vhodností použití dané barvy se symboly PVC, PP, PE, PS či PMMA vám může napovědět. Případně je nutné vyzkoušet na vzorku (např. ze spodní nebo méně viditelné strany výrobku), zda barva přilne a drží. I u pokusných nátěrů však povrch upravte podle následujícího doporučení.

Povrch je nutné dokonale očistit. Chcete-li natřít rámy plastových oken už v okamžiku, kdy je přivezete nové a dosud nejsou namontované, je potřeba povrch očistit i v případě, že teprve sundáváte ochranné krycí fólie. Následuje přebroušení jemným brusným papírem či brusnou houbičkou, opětovné očištění od prachu, odmaštění (raději speciálním odmašťovacím prostředkem než benzínovým čističem) a opláchnutí vodou. Povrch poté osušte a pusťte se do natírání.

Upravit a odmastit před nátěrem je potřeba i nové výrobky po odstranění krycích fólií

Nanášení barvy na plastový povrch

Použít lze štětec, v případě požadavku na rovnoměrnou vrstvu na větší ploše můžete vyzkoušet i váleček. Na trhu není mnoho barev určených přímo na plasty, takže pro nanášení štětcem nebo válečkem lidé obvykle sáhnou po barvě Balakryl Plasty. Pokud chcete vyzkoušet sprej, nabízí se kombinace základové barvy ve spreji Primalex Základní barva na plasty a poté výběr některého odstínu z doporučených barev ve spreji. Základ ve spreji je bezbarvý a slouží k úpravě soudržnosti povrchu před nanesením barvy. Ať už barvu nanášíte jakkoli, je vhodné vytvořit více vrstev a nechat jednotlivé vrstvy vždy dokonale zaschnout.

Text: Richard Guryča
Foto: se svolením firmy Balakryl

Jak natírat plasty