Barvy na fasádách

chalupy v pastelových barvách

Jemné odstíny spolu vzájemně ladí. Foto: Shutterstock

Barevnost fasády je jednou z nejdůležitějších součástí prvotního vjemu každého stavení. Od odvážných odstínů, které k sobě na první pohled přitáhnou pozornost, až po jemné tóny, které harmonicky souzní s okolní krajinou a tvoří charakteristickou mozaiku prostředí našeho venkova.

Traduje se, že v lidové architektuře je častěji patrná odvaha k používání výraznějších odstínů, ovšem vzhledem k její rozmanitosti je těžké najít jednotné pojítko. V každém regionu se postupem času vyvinul určitý osobitý přístup, který volně a s určitým zpožděním navazuje na vývoj architektonických stylů. Nejen barevnost fasád bývá často spjata s regionálními tradicemi a technikami. To lze nejvýrazněji pozorovat například na Moravě, kde můžeme obdivovat ručně malované pestrobarevné ornamenty se symbolickým významem, jinde zase najdeme průčelí bohatě zdobená štukovou výzdobou, jejíž efekt podtrhují právě zvolené kontrastní barevné kombinace.

fasáda chalup na jižní Moravě

Úchvatné pestrobarevné vzory jsou charakteristické pro některé obce v oblasti jižní Moravy. Foto: Shutterstock

Současné možnosti v barevnosti fasád

S postupujícím vývojem architektury i nátěrových hmot se mění i přístup k barevnosti fasád. Moderní budovy jsou tvarově jednodušší, ubývá zdobných prvků a plastické členění, které vybízelo k různobarevnému ztvárnění. Paleta barev u nátěrových hmot, které je možné využít, se naopak rozšířila tak, že je takřka neomezená. To může svádět k použití příliš sytých barev, které pak vůči okolí působí nepřirozeně a nechtěně strhávají pozornost.

bohatě zdobená fasáda na chalupe

Bohatě zdobená fasáda si zaslouží pečlivou obnovu. Foto: Shutterstock

Vybíráte odstín pro svou chalupu?

Pokud sami stojíte před rozhodnutím, jaký barevný odstín pro svou chalupu zvolit, nebojte se o spolupráci požádat architekta. Jde o velkou investici, která bude mít na celkový vzhled domu naprosto zásadní vliv. U památkově chráněných objektů nebo u domů v památkových zónách je navíc třeba získat souhlas příslušných úřadů.

Chcete-li se do výběru přece jen pustit na vlastní pěst, porozhlédněte se po okolních historických domech, všímejte si odstínů ve vzájemných kombinacích a nepodceňujte sílu zdánlivě nepodstatných detailů. Světlý odstín béžové, žluté či okrové je univerzální volbou, která bude slušet skoro každému domu. Pokud se vám líbí barevné fasády, vybírejte z palety jemných pastelových tónů a snažte se co nejvíc podpořit soulad s místní architekturou a krajinnými prvky.

okrové a žluté chalupy

Tóny béžové, žluté a okrové mají v našem regionu tradici. Foto: Shutterstock

Dobrá rada

Odstín, který se na malém vzorku může zdát poněkud mdlý, bude ve velké ploše působit mnohem sytější. Na výsledný tón pak může mít vliv i orientace ke světovým stranám nebo roční období.

barevná fasáda na chalupě

Bílá barva zvýrazňuje plastické prvky. Foto: Shutterstock

Jakou omítku?

Na trhu objevíme akrylátové, vápenné, silikonové, silikátové, minerální i hliněné omítky, které se nanášejí tradičním natahováním nebo nástřikem. Pro obnovu zděných chalup se ale nejvíc hodí vápenné omítky.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Barvy na fasádách