Péřové přikrývky

bílé ložní prádlo

Jednou za čas se přikrývky musí nechat vyvětrat. Foto: Shutterstock

O kvalitách přikrývek s péřovou výplní věděli své už naši předkové. Jsou lehké, mimořádně měkké, dobře izolují a přitom jsou prodyšné. Oproti syntetickému vláknu si lépe zachovávají své původní vlastnosti i po několika letech.

Peří zpracovávané pro výplně peřin obvykle pochází z hus nebo kachen. Jeho hlavní předností je schopnost izolovat teplo, a to až čtyřnásobně v porovnání se syntetickým vláknem. Díky tomu i tenčí přikrývky poskytují lepší tepelný komfort. Zároveň je však tento materiál schopný přijímat vlhkost a odvádět ji od těla, což umělé výplně neumí.

Kvalitní přikrývka s péřovou výplní

Kvalitní přikrývka s péřovou výplní má jedinečné vlastnosti (foto: Westwing)

Jak poznat kvalitní péřovou přikrývku

Kvalitu péřové výplně určuje jednak druh použitého peří (husí peří je plnivější a obsahuje méně tuku), ale hlavně poměr čistého prachového a „ostatního“ peří v ní obsažené. Zjednodušeně lze říci, že čím větší je podíl prachového peří vůči ostatnímu, tím je přikrývka kvalitnější. Při výběru se můžeme orientovat podle zlomku, který bývá uveden na výrobku, například 20/80 až po 100/0 u nejkvalitnějších výrobků pouze z prachového peří. Dalším ukazatelem kvality je hustota péřové výplně, jež by se měla pohybovat v rozmezí přibližně 300–600 g/m².

péřová výplň

Hřejivost deky je dána gramáží na metr čtvereční. Foto: Shutterstock

Jako v bavlnce

péřové přikrývky

Při výběru se zaměřte na kvalitní zpracování potahu. Foto: Shutterstock

Kromě samotné výplně je důležité i zpracování potahu. Hustě tkaná bavlněná látka umožní zachování prodyšnosti, ale zároveň zamezí vylézání drobných pírek, což je tradiční nešvar méně kvalitních peřin. Při výběru přikrývky si dobře prohlédněte také provedení švů. Všitá paspule zamezí oděru přikrývky na nejnamáhanějších místech a tím prodlužuje její životnost. Samozřejmostí je u současných peřin rozložení výplně v celé ploše díky rozdělení na menší komory.

péřový polštář

Peří je třeba věnovat trocha péče. Foto: Shutterstock

Trocha péče prodlouží životnost

Aby si přikrývka zachovala své vlastnosti, je třeba dodržovat několik základních pravidel, jak se o ni starat. Důležité je peřiny pravidelně větrat na čerstvém vzduchu. Pokud máte takovou možnost, je ideální přikrývku jednou týdně přes den pověsit ven. Při skladování nepoužívejte vakuové systémy, které by strukturu peří mohly nenávratně poškodit. Naopak se snažte peřinu co nejčastěji čechrat a naklepávat. Dbejte také na častou výměnu ložního prádla, což je důležité především z hygienického hlediska.

tmavě zelený kanafas

V chalupách se nejlíp spí v péřových přikrývkách povlečených v bavlněném kanafasu (Foto: Na-chalupu)

Může peří do pračky?

Většina moderních přikrývek s péřovou výplní se může prát v pračce. U objemnějších dek je vhodnější zvolit profesionální čistírnu. Po vyprání pak nechte přikrývku důkladně vyschnout, aby se uvnitř nezačaly tvořit plísně, nebo ji sušte na jemný program v sušičce na prádlo. Vždy ale raději postupujte v souladu s pokyny pro péči daných výrobcem.

Husí peří

Husí peří je kvalitnější a také o něco dražší. Foto: Shutterstock

Peří a alergie

Z péřových přikrývek už nemusí mít obavy ani alergici. Například výrobky s certifikátem NOMITE splňují náročné standardy na použitou výplň a dodatečnou ochranu poskytuje hustá tkanina sypku, která brání vniknutí roztočů do péřových lůžkovin.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock a se svolením firem Westwing a Na chalupu

Péřové přikrývky