Hlídejte si krevní tlak

Rubrika: Prevence, Zdraví
měření krevního tlaku

Vysoký krevní tlak je jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Foto: Shutterstock

Zvýšený krevní tlak zásadním způsobem ohrožuje srdce a cévy. Pokud není léčen, můžete dostat infarkt nebo mrtvici. Co dělat, abyste se tomu vyhnuli? Vsaďte na prevenci.

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je způsoben kombinací několika faktorů. Zatímco dědičnost ovlivnit nelze, svůj životní styl ano. Připravili jsme pro vás několik základních doporučení odborníků, která by vám s největší pravděpodobností měla pomoci se komplikacím s vysokým tlakem vyhnout.

Pozor na nadváhu

Čím větší máte nadváhu, tím větší je riziko, že váš krevní tlak překročí bezpečnou hranici. Nejjednodušší je řídit se takzvaným BMI (Body Masse Index). Vypočítáte ho tak, že svou hmotnost vydělíte svou výškou v metrech umocněnou na druhou. Pokud vám vyjde BMI mezi 20 až 25, máte podle odborníků vhodnou hmotnost. Při BMI nad 25 se už mluví o nadváze. Pokuste se přebytečných kil zbavit. Určitě ale nedržte drastické diety, ty mohou s krevním tlakem pořádně zamávat. Neméně důležitý je dostatek tekutin, ideální je vypít každou hodinu sklenku vody nebo lehké minerálky. A důvod? Krev tvoří téměř z 90 % voda, takže čím je hustší, tím obtížněji ji srdce pumpuje a krevní tlak kolísá směrem dolů. To se může projevit závratěmi nebo bušením srdce. Používejte méně soli, neboť v ní obsažený sodík zadržuje v těle vodu a tím zvyšuje krevní tlak. Denně potřebujete pouhé tři gramy soli.

Stravujte se lépe

Ovoce a zelenina, zejména rajčata, chřest a banány bohaté na draslík, hořčík a vlákninu, pomáhají udržovat normální krevní tlak. Mléko, jogurty a sýry díky vysokému obsahu vápníku zabraňují zužování cév a snižují negativní vliv soli na hladinu tlaku. Jídlo si rozložte na tři nebo čtyři porce a omezte alkohol. Jestliže si ho nedopřáváte s mírou, zvýší se vám krevní tlak. Snažte se tedy nepít více než sklenku vína denně. Místo vína si můžete dát také maximálně jedno pivo anebo jeden malý drink.

šetrná dieta

Snížení hmotnosti šetrnou dietou je rovněž prospěšné. Foto: Shutterstock

Hýbejte se více

Ke zvýšení krevního tlaku podstatnou měrou přispívá i sedavý způsob života. Změňte to. Vyberte si jakoukoli aktivitu, která vás bude bavit, všechny typy pohybu jsou naprosto vhodné. Za ideální se považují sporty, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole. Vyhraďte si na ně alespoň 45 minut, nejlépe každý druhý den. Pohyb snižuje i riziko dalšího civilizačního onemocnění, cukrovky.

Přestaňte kouřit a omezte stres

I když možná bezprostředně po vykouření cigarety nic necítíte, po půlhodině se váš krevní tlak a tep prudce zvýší. Neustálé tlakové výkyvy, které kouření doprovázejí, postupně ničí kardiovaskulární systém, mozek a ledviny. Podobně působí na tělo stres.

Ideální tlak

  • Měl by být 120/75 mm Hg, nejčastěji má takovou hodnotu u mladých a zdravých lidí a s věkem se zvyšuje.
  • Horní normální hodnota krevního tlaku bez ohledu na věk je 140 mm Hg pro systolický a 90 mm Hg pro diastolický tlak.
  • Systolický tlak představuje hodnotu, které tlak dosáhne, když srdeční komora vytlačí maximum krve.
  • Diastolickým tlakem se rozumí nejnižší hodnota tlaku, když srdce nepumpuje krev do cév. Nikdy neklesne na nulu, umožňuje udržovat nepřetržitý průtok krve v oběhovém systému.

Text: Gabriela Zelinková
Foto: Shutterstock

Hlídejte si krevní tlak