Jaký gril na chalupu? Na uhlí nebo na plyn?
Zajímá vás, jaké jsou hlavní rozdíly při grilování na uhlí a při grilování na plynu? A případně jaká varianta by byla lepší pro vás? Potom jste na správném místě. Uhlí i plyn mají svoje výhody a nevýhody. Tak jsme si říkali, že se na ně spolu v tomto článku podíváme.
Pokud máte taky rádi grilování, možná už jste stejně jako my někdy řešili dilema, jestli grilovat na uhlí nebo zvolit plynový gril. U nás populární značky grilů nabízí plno možností v obou variantách.
Grilování na uhlí má nespornou výhodu v tom, že se často jedná o určitý rituál. Člověk si rozdělá oheň, hraje si s ním a stará se o něj. Tak, aby teplota na grilování byla přesně taková, jakou zrovna potřebuje. Je to jednoduše romantika.
Navíc při grilování na uhlí snadněji vytvoříme skvělé kouřové aroma. I když tady je potřeba říct, že pálení uhlí nebo briket samo o sobě vůni moc nevytváří. K briketám je potřeba přihodit nějaké kousky dřeva – úplně nejlépe nasekat třeba malé kousky ořechu, namočit je a poté s nimi posypat rozžhavené uhlí. Vůně doutnajícího dřeva je jednoduše to, co na grilování na chalupě milujeme.
Slabší stránky grilování na briketách
Jenže na druhou stranu je zase potřeba starat se o palivo. Hlídat si, jestli máme dostatek briket či uhlí, jestli nenavlhlo a podobně. Pak ho co nejrychleji a nejjednodušeji rozpálit a neudělat u toho žádnou chybu, abychom nemuseli začít od nuly. Nic složitého samozřejmě, ale stejně to nějaký čas a pozornost vyžaduje. A jak kdybychom té práce už tak neměli dost, že ano.
Plynové grily v kostce
A teď přichází na řadu plynové grily. Rozpálíme je během pár minut otočením regulátoru hořáku a zmáčknutím zapalování. Ve výsledku pak mnoho lidí griluje na grilech na plyn častěji a pustí se i do jídel, kvůli kterým by se jim uhlí rozdělávat nechtělo.
Myslíme si, že u většiny jídel ani rozdíl mezi grilováním na uhlí a grilováním na plynu upřímně nepoznáme. Jistě, pokud budeme grilovat pomalu při nízké teplotě žebra třeba 5 hodin, pak kouřové aroma udělá rozdíl. Ale když budeme pár minut grilovat klobásku, steak nebo plátky krkovičky? Myslíme, že výsledek se může povést úplně stejně.
Ale samozřejmě každý to má podle sebe. Někdo na uhlí a dřevo nedá dopustit. Nejdůležitější je podle nás udělat si to pěkné, vytvořit si venku ke grilovačce pohodlné sezení, ať už se rozhodnete si sami vyrobit nebo pořídit křesílka a zahradní sedací soupravu. Poté už chybí jen chvíle klidu, něco dobrého k pití, ta správná společnost a čeká vás zaručeně příjemný večer.