Kuchyňské pracovní a servírovací stolky
Dobrým pomocníkem v kuchyni může být samostatný pracovní stolek, nejlépe mobilní, či stolek servírovací.
Ne vždy nám při vaření stačí pracovní deska kuchyňské linky. Často bychom potřebovali další plochu na práci i místo na uložení nádobí nebo potravin. Pokud to prostor kuchyně dovolí, můžeme to vyřešit samostatným pracovním stolkem.
Máme-li pro tento kus nábytku stabilní místo a nechceme ho často měnit, můžeme mít stolek bez koleček. Chceme-li ale, abychom ho mohli snadno přemísťovat tam, kde je právě nejvíce potřeba, zvolíme typ s kolečky.
Menší a lehčí stolky mívají kolečka dvě, větší stolky bývají vybaveny čtyřmi kolečky, někdy i s brzdou. Jiná kolečka jsou určena na tvrdé podlahy, jiná na měkké. Veliká kolečka jsou vhodná například na koberce s vyšším vlasem a na nerovné podlahy. Stolky s pevnou horní deskou, případně doplněnou jednou či dvěma otevřenými policemi, by je měly mít silnější, může tu být i část uzavřená dvířky či zásuvky.
Klasické servírovací stolky jsou nižší a subtilnější a mají nám především usnadnit servírování nápojů a pokrmů. Proto jsou vybaveny držáky na lahve a skleničky, mají zábrany kolem polic. Ale využít se dají i na odkládání potravin či potřebného nádobí při vaření.
Pracovní stolek by měl být aspoň částečně otevřený, jednak kvůli snadné dostupnosti uložených věcí, jednak aby působil subtilněji. Neměl by vypadat jako další kuchyňská skříňka.
Text: Iva Tvrzová
Foto: se svolením firem Beliani, IKEA, Nábytkománie, XXXLutz, Le Patio, Vida XL